Neke članice NATO-a smatraju da je Su-24 oboren iznad Sirije

© NATOZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neke države NATO-a su na savetovanju predstavnika Alijanse iznele pretpostavke da je Su-24 oboren iznad Sirije, saopštili su vojno-diplomatski izvori upoznati s tokom zasedanja tog saveta.

„Turska je saopštila da je dostavila sve informacije štabu NATO-a u Torehonu, prema kojem se navodi da je avion pogođen u vazdušnom prostoru Turske. Avion je ipak pao na sirijskoj teritoriji i nekoliko država-članica izrazilo je uverenost da je on oboren iznad Sirije. Turski predstavnik je takođe rekao da su u poslednje vreme upozoravali Moskvu da će odlučno odgovoriti. Pored toga, bilo je žalbi na delovanje ruske avijacije u konkretnoj oblasti Sirije koju naseljavaju Turkmeni“, rekao je izvor. 

NATO štab u Briselu - Sputnik Srbija
NATO apeluje na mir i deeskalaciju

Prema njegovim rečima, predstavnici mnogih zemalja su naveli da se incident dogodio u trenutku kada se vode pregovori u Beču, kada se preduzimaju ozbiljni napori da se reši sirijska kriza, te da su naglasili neophodnost da se „ne podiže ton“ i da se smanji napetost situacije u saradnji s Rusijom. 

Kako je naveo izvor, u oktobru kao i sada, na zahtev Turske sazvan je Savet posle narušavanja turskog vazdušnog prostora.

„Tada su govorili da su zemlje-članice NATO-a jednoglasno osudile ’rusko narušavanje’. Ipak, u stvarnosti tada je protiv glasao grčki predstavnik koji je naglasio da Turska svakodnevno vrši provokacije narušavanjem grčkog vazdušnog prostora, ali to kao da se ne događa“, rekao je izvor. 

On je, takođe, naveo da na Savetu predstavnika NATO-a nije postavljano pitanje o aktiviranju članova 4 i 5 Povelje NATO-a (delovanje zemalja-članica NATO-a u vezi s pretnjom jednoj od njih).


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala