Političkoj bajci Merkelove, dugoj deceniju, nazire se kraj

© AP Photo / Virginia MayoAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
U nedelju se navršava deset godina otkako je Angela Merkel stupila na dužnost kancelara Nemačke. Žena koju su više puta nazvali najuticajnijim političarem u Evropi, pa čak i u svetu, sada je prinuđena da gleda kako se „ruši“ njen autoritet. Politička bajka Merkelove najverovatnije se bliži kraju, piše „Dojče vele“.
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova pozvala na zajednički odgovor terorizmu

Ugled Merkelove nije se gradio na onome što je činila, već na na načinu na koji je to činila: dugo čekajući, donosila je važne odluke tek u onom momentu kada je odobravanje većine već bilo garantovano. Ona je predvodila društvo u kojem su svi sa svima bili saglasni i dobro je ovladala umetnošću nejasnih i zamršenih formulacija. U celini je njen politički kurs bio dosadan, ali umirujući, sve dok zemlju nije zapljusnuo višemilionski talas izbeglica, navodi „Dojče vele“. 

Sposobnost Merkelove da zamrzava konflikte i da odlaže rešavanje problema pokazala se kao neumesna u migracionoj krizi. 

Osnovni pokretač Merkelove bilo je umeće da uči na tuđim greškama, ali došlo je vreme kada je ustuknula ona sama. Sada je nastala prekretnica — Merkelova mora da odluči šta da radi sa milionima izbeglica i ukoliko nema plan situacija bi mogla da se završi njenom ostavkom i prevremenim izborima u zemlji. 

Angela Merkel - Sputnik Srbija
Za Merkelovu je ova jesen početak kraja

Prema podacima oktobarske ankete sociološke službe „Infratest dimap“, rejting nemačke kancelarke sada iznosi 54 odsto, što je za 9 odsto manje nego 2011. godine. 

Merkelova je ranije više puta nagovestila da je spremna da se ponovo kandiduje za kancelara 2017. godine, ali to je bilo mnogo pre politike „otvorenih vrata“, naglašava autor članka. 

Inače, u nekoliko nemačkih gradova danas su održani mitinzi protiv politike nemačkih vlasti prema migrantima. Akcije su održane pod parolom „Merkelova treba da ode“.

Najveći protest održan je u Majncu. Organizovala ga je partija „Alternativa za Nemačku“. Na ulice je izašlo nekoliko stotina ljudi. Oni su istupili protiv odobravanja azila izbeglicama sa Bliskog istoka.

Nedaleko odatle održana je akcija onih koji podržavaju odluke Vlade Nemačke prema izbeglicama. Nekoliko ljudi je privedeno u policiju. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala