Dodik: Važno je da smo obučeni za slučaj terorističkih napada

© AFP 2023 / ELVIS BARUKCICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je pripadnicima bezbednosnih, policijskih i vojnih snaga Srbije na današnjoj pokaznoj vežbi „Štit 2015“ održanoj u Beogradu, koja simulira borbu protiv terorizma. On je istakao da je veoma važno da su te snage i u Srbiji i u Republici Srpskoj obučene za potencijalne napade terorista.

Predsednik Republike Srpske izjavio je da njene policijske snage imaju obavezu da štite bezbednost zemlje i građana, a istakao je da je važno je da i u Srbiji postoji takva sposobnost.

„Prostor gde mi živimo se čini posebno važnim. Mogli ste da vidite teroristički napad. Zato je važno da naša policija bude sposobna da odgovori, da može da sarađuje sa svima u regionu. Prirodno, najviše smo oslonjeni na Srbiju“, zaključio je on.

Na pitanje kako tumači činjenicu da nakon terorističkog napada u Zvorniku bošnjački zvaničnici nisu reagovali, Dodik je to opisao kao neku vrstu opstrukcije u pogledu određivanja karaktera tog čina.

„Vidljivo je da u BiH na jednoj strani postoji takvo raspoloženje, ali danas je važno reći da muslimani u BiH i islam ne treba da dobiju etiketu koja bi mogla da se pripiše na osnovu terorističkih napada i činjenice da su mnogi teroristi muslimani“, rekao je Dodik. 

Štit 2015, antiteroristička vežba svih bezbednosnih službi, Srbija - Sputnik Srbija
Antiteroristička vežba svih bezbednosnih službi „Štit 2015“ (foto)

Prema njegovim rečima, Republika Srpska želi saradnju u svakoj vrsti borbe protiv terorizma, a za to su potrebne kreativne i vojne snage u okviru bošnjačkog naroda i njegove političke strukture.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i da poštuje BiH, kao i da ni na koji način ne narušava njen teritorijalni integritet.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija je bezbedna zemlja

On je dodao da sve može da se menja, ali samo ako se sva tri naroda dogovore. Premijer Srbije je naveo da je viđeno mnogo ideja za rušenje Dejtona, ali ne i plan koji bi ponudio bolji izlaz.

„Ako tog dogovora nema onda je veoma teško doći do bilo kakvih promena “ rekao je premijer Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala