Vučić: Srbija je bezbedna zemlja

© SputnikAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić najavio je dalja ulaganja u namensku industriju, što će doprineti razvoju srpske ekonomije, odbrambenih kapaciteta zemlje, ali i zaštiti od eventualnih terorističkih napada.

Vučić je na konferenciji za novinare posle antiterorističke vežbe „Štit 2015“, odgovarajući na pitanja, rekao da će se nastaviti ulaganje u namensku industriju, otvaranje novih fabrika i proširenje kapaciteta postojećih.

„Mi ćemo nastaviti da ulažemo u namensku industriju, ali se to neće odraziti na povećanje fiskalnog deficita i ugroziti budžet i javne finansije“, rekao je Vučić.

Navodeći da Srbija ima novca da ulaže u vojnu industriju i da su joj potrebni projekti, premijer Srbije je najavio otvaranje nove fabrike kod Užica, kao i proširenje kapaciteta u pogonima u Velikoj Plani.

„To će doprineti razvoju naše ekonomije i proizvodnji boljih i modernijih oružja, naoružanja i opreme“, rekao je Vučić. 

Štit 2015, antiteroristička vežba svih bezbednosnih službi, Srbija - Sputnik Srbija
Antiteroristička vežba svih bezbednosnih službi „Štit 2015“ (foto)

Vučić je rekao da se srpske jedinice, od SAJ–a do Žandarmerije, veoma ozbiljno pripremaju i istakao da ne treba zaboraviti da je srpska namenska industrija u porastu, te podsetio da će serijska proizvodnja višenamenskog oklopnog vozila „Lazar“ početi od marta sledeće godine.

„Imamo bolja borbena vozila od nekih koji su ih za džaba dobijali ili su nešto kupovali“, rekao je Vučić.

On je rekao da srpska namenska industrija ne može da proizvodi kalibar 12,7 milimetara, ali je dodao da će mašina koji proizvodi tu vrstu municije biti nabavljena u Belgiji i da će za nju biti izdvojeno 30 miliona evra.

„Neću da govorim o velikim minobacačkim kalibrima. To je naše rešenje, mi to pravimo, jačamo našu namensku industriju i našu ekonomiju“, rekao je Vučić.

Pripadnici Vojske Srbije - Sputnik Srbija
Da li je ugrožena nacionalna bezbednost Srbije

On je podsetio da u Srbiju do kraja januara treba da stignu dva ruska, a zatim do kraja godine i dva nemačka helikoptera. 

Kada je reč o saradnji sa stranim bezbednosnim službama, kako je rekao premijer Vučić, sa njima sarađuju BIA, VBA i MUP i razmenjuju informacije.

Premijer je podsetio da Srbija ima malu vojsku i policiju, ali veoma sposobnu i dobro organizovanu, te da je današnja vežba „Štit 2015“ pokazala da je Srbija bezbedna zemlja.

Na opasku novinara, Vučić je rekao da plate u vojsci nisu smanjene ove godine, već prošlog novembra, ali je i istakao da će biti povećane od 1. januara iduće godine.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala