Puškov: Odnosi Rusije i EU bi mogli da izađu iz krize 2016.

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Komiteta Državne dume za odnose sa inostranstvom Aleksej Puškov
Predsednik Komiteta Državne dume za odnose sa inostranstvom Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle terorističkog napada u Parizu napetosti u odnosima između Rusije i Zapada polako nestaju, odnosi otopljavaju, iako „postoje zemlje u Evropi koje i dalje žele da ostanu u fazi konfrontacije“, izjavio je Aleksej Puškov, šef komiteta Državne dume Rusije za međunarodne poslove na konferenciji za štampu u MIA „Rusija sevodnja“ u Moskvi.

„Mislim da se naši odnosi sa Evropom nalaze na prekretnici u odnosu na prethodne dve godine, koje se mogu okarakterisati kao period prilično oštrih političkih konfrontacija“, rekao je Puškov, podsećajući na antiruske sankcije, brojne optužbe od strane Zapada na račun Ruske Federacije i usvajanje rezolucija antiruskog karaktera u zapadnim institucijama.

Ruski borbeni avioni na aerodromu Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Rusija udarila na teroriste sa svih strana

Osvrćući se na poslednje terorističke napade na ruski putnički avion A321 u Egiptu i „crni petak“ u Parizu, Peskov je ocenio da su se sada pojavili novi izazovi sa kojima Evropa ne može sama da se izbori.

„Islamska država je novi fenomen, koji ima konsolidovanu teritoriju na kojoj deluje, koji ima prihode od prodaje nafte i naftnih derivata, koji ima ’ćelije‘ praktično svuda — od Severne Afrike do Indonezije, do Jugoistočne Azije. Pritom se u nekim državama (terorizam) veoma duboko ukorenio. Recimo, u Libiji ID kontroliše dva grada, na Sinajskom poluostrvu postoji teroristička organizacija koja redovno vrši terorističke napade, a koja se zove Sinajski vilajet. Postoje informacije i da ID deluje u Avganistanu. To je globalna pretnja“, upozorio je Puškov, dodajući da se „s vremena na vreme od ID stižu pretnje o terorističkim napadima na nove države“.

Puškov je rekao da je stvaranje terorističke grupe ID rezultat politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku.    

© Sputnik / Olivera IkodinovićAleksej Puškov na konferenciji MIA" Rusija sevodnja"
Aleksej Puškov na konferenciji MIA Rusija sevodnja - Sputnik Srbija
Aleksej Puškov na konferenciji MIA" Rusija sevodnja"

 

„Islamska država je nastala kao posledica okupacije Iraka od strane SAD. To je priznao čak i Barak Obama, koji je rekao da je to bila — nepredviđena posledica“, dodao je Puškov.

On je istakao da je Rusija više puta pozivala Vašington na saradnju, na stvaranje koalicije, i da je ruski predsednik Vladimir Putin „pred očima celog sveta“ to učinio, ali da su SAD to odbile.

„Oni imaju svoje viđenje, svoje uslove — prvo Asad (da ode sa vlasti), a onda ID“, dodao je Puškov.

Zastave SAD i EU - Sputnik Srbija
Može li Evropa da postane evropska, a ne američka

On je istakao da je pozicija Rusije ovde jasna, a da je „lopta sada na američkoj strani“.

„Održati pobedu nad ID bez istovremenog delovanja u Siriji i Iraku gotovo je nemoguće. Znate, na teritoriji Sirije, ID sada kontroliše jedan veliki grad — Raku, a na teritoriji Iraka on kontroliše mnogo velikih gradova, počev od Mosula, koji ima tri miliona stanovnika. Dakle, njihove pozicije u Iraku su izuzetno jake. Zato bez borbe u Iraku ID nije moguće pobediti, čak i ako bude značajnih uspeha u Siriji“, ocenio je Puškov.

Prema njegovim rečima, sada se stvara „nekakva koalicija“ — ruskim akcijama u Siriji se aktivno priključila i Francuska.

„Mislim da bi trebalo uložiti sve napore kako bi SAD odustale od prakse postavljanja uslova. To je zadatak Evrope, zadatak Francuske, zadatak Zapada. Oni su saveznici SAD i oni su dužni da ubede SAD da krenu tim putem. Meni je veoma čudno, zašto NATO ne želi da stavi na snagu tačku 5 Vašingtonskog dogovora prema kojoj je napad na jednu državu NATO-a napad na sve… Ja razumem da je generalnom sekretaru NATO-a mnogo lakše da izađe na konferenciju za štampu i govori o tome da opasna pretnja dolazi od strane Rusije, pošto je nema… NATO se sada bavi prijemom Crne Gore u tu organizaciju. Da li je to sada aktuelna tema? Sada je najvažnije primiti Crnu Goru! Pa, naravno! A kako bez toga?! Moramo širiti zonu demokratije! I to sada, kada u Francuskoj napadaju stadione. Rekao bih da je ovo apsurdna situacija. Zašto postoji Severnoatlantski savez? Da bi se proširila zona demokratije na Crnu Gori? Pa, tamo je ionako došla demokratija — tamo se održavaju gej parade, sve je u redu! U čemu je problem?! Zašto je to pitanje hitno, a nije hitno ratovati protiv ID?! Čini mi se da bi zapadni saveznici trebalo takva pitanja da postavljaju Sjedinjenim Državama — ako se ne plaše, naravno“, rekao je Puškov.

Prema njegovim rečima, na Zapadu više nije aktuelna veštački stvorena priča o Rusiji kao pretnji za Evropu.

Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Kako Rusija kažnjava teroriste

„Ruska pretnja danas postoji samo u izjavama lidera baltičkih zemalja. Ali, od nje nije poginuo nijedan čovek. Od Islamske države poginule su stotine ljudi“, naglasio je on.

Međutim, NATO-u je i dalje „lakše da se bori sa izmišljenom pretnjom“, iako bi bilo „ispravnije da se ta organizacija bavi realnim izazovima“.

Ukrajinska kriza ostaje aktuelna, ali ona je sada „na trećem ili četvrtom mestu dnevnog reda“, ocenio je Puškov.

„U Olandovom govoru reč Ukrajina se nije nijednom čula. Na sastanku u Evropskom parlamentu, na kom sam učestvovao, bila je potpuno drugačija atmosfera nego ranije. Tema Krima je praktično nestala sa dnevnog reda. Bavili su se nekom novom geopolitičkom realnošću. Ne vidim nijednu od velikih evropskih zemalja, koje bi želele da krimsko pitanje postave kao kamen spoticanja u odnosima sa Rusijom“, dodao je Puškov.

On je ocenio da bi odnosi Rusije i EU mogli da izađu iz krize već 2016. godine, bez obzira na to što će antiruske sankcije najverovatnije biti produžene za još pola godine“.

Puškov je rekao da priča o ruskoj izolaciji više nije aktuelna (u Evropi).

„Teza o ruskoj izolaciji se više ne koristi, sada će je polako zaboraviti i Barak Obama“, zaključio je Puškov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala