Dodik: Koji će nam đavo evropski put

© Sputnik / Milica MarkovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji "Svet sa Sputnjikom", snimljenom u studiju u Banjaluci.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Svet sa Sputnjikom, snimljenom u studiju u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nisam od onih koji nemaju alternative, pa tako ni Evropa za mene nije bez alterantive, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„U srcu Evrope imate Švajcarsku, koja se pokazala kao veoma uspešna, pa zašto i mi da ne krenemo da gledamo svoj interes“, upitao je predsednik RS i dodao:

„Nije bilo nijedne reforme na evropskom putu BiH koja nije tražila da se RS nečega odrekne. Koji će nam đavo evropski put BiH. Ja hoću da kroz evropski put RS ojača svoju autonomiju. Evropa je prevara, u smislu Evrope regija, otvorenih granica. Sećate se egzotične priče Evrope regija, mislili smo da je to neka naša šansa, a ko je sad pominje, gde je ta Evropa regija“, naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ispostavlja se da evropski put nosi sa sobom „vidljive, ali i skrivene momente razgradnje i umanjenja snage RS“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i urednica Sputnjika Tanja Trikić u studiju. - Sputnik Srbija
Dodik: Radikalni islam motiviše ljude na samoubistva i ubistva

„Šta će nam to? Put ka Evropi treba da bude dobrovoljna odluka onih koji se kreću tamo, a ne nasilje“, dodao je Dodik.

Na činjenicu da Bošnjaci i Hrvati u BiH hoće u Evropu, Dodik je rekao da postoje mehanizmi odlučivanja i da nema odluke na nivou BiH bez učešća RS.

„Nisam rekao da je Evropa isključena kao mogućnost, ali Evropa sa ovakvim nesposobnostima je sve manje primamljiva. I to govore i Evropljani“, primetio je i dodao: „Pitanje je kako će Evropa izgledati dalje. Nije logično da se mi krećemo ka Evropi, a da ne znamo kako će izgledati“.

Povodom izbegličke krize, Dodik je rekao da treba voditi računa da se ne uđe u proces solidarizacije sa Evropom, koja često nameće stav.

„Kao kada su tražili da se solidarišemo sa Evropom i uvedemo sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Mi smo to odbili, i mislimo da ne treba apriori prihvatati sve što dolazi iz Evrope kao najbolje. Na kraju, Evropa ne izgleda obećavajuće kako je svima nama izgledala pre nekoliko godina. Pre petnaestak godina svi su se zaklinjali u evropsku budućnost, pa čak sam i ja bio veći optimista što se tiče Evrope nego danas. Danas nisam zakleti pesimista, ali ne verujem u Evropu onako kako je prikazivana pre samo nekoliko godina“, istakao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i urednica Sputnjika Tanja Trikić u studiju. - Sputnik Srbija
Dodik: U Dejton smo uneli državu, ako ga ukinu — vratićemo je

Ocenio je da je Evropa otvorenih granica propala sa talasom izbeglica od milion ljudi, kao i da propadaju zajedničke evropske politike, podsetivši da je Vlada Poljske rekla da se povlači iz programa zbrinjavanja izbeglica odmah posle terorističkog akta u Parizu.

„Da se Rusija nije ozbiljno uključila u eliminaciju ID, očigledno da bi ona tamo tavorilo decenijama, ništa se ne bi pomerilo. Videli smo na G20 da oni koji su najviše kritikovali Rusiju, kao što je Dejvid Kameron, sad pozivaju direktno Putina i kažu da se bez njega ne može. Pa to smo znali“, dodao je predsednik RS.

Odgovorio je i na pitanje koga je imao u vidu kad je rekao da zna ko mešetari na Balkanu.

„Mešetare Britanci, najčešće oni. Uzmite istoriju, pa pogledajte šta su sve radili“, rekao je Dodik.

Nastavak pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala