Dodik: U Dejton smo uneli državu, ako ga ukinu — vratićemo je

© SputnikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i urednica Sputnjika Tanja Trikić u studiju.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i urednica Sputnjika Tanja Trikić u studiju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Godine Dejtona su godine osvete Srbima jednog značajnog dela međunarodne zajednice koji je pokušao da ono što piše u međunarodnom sporazumu otme Srbima i da od RS napravi ljušturu koja ne bi bila na ponos ni Srbima, kaže predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„BiH je krenula dejtonskim putem i preživela jer niste mogli očekivati od velikih sila da kažu da su pogrešile. BiH je preživela, a time i naše patnje u njoj“, rekao je Dodik u emisiji „Svet sa Sputnjikom“.

On smatra da je u BiH „malo kome dobro osim strancima“ koji imaju velike apanaže, kao visoki predstavnik, koji ima 24.000 evra mesečno bez poreza, plus rezidenciju, poslugu, pravo na nekoliko meseci da ode u Austriju i da mu se plati. 

„Naravno da će pisati da je ovde dobro, jer prvi put kad napiše da nije — nema plate“, ističe Dodik i napominje da „nije u klinču sa visokim predstavnikom, nego sa nepravdom i kršenjem međunarodnih sporazuma“.

Upozorio je i da visoki predstavnik Valentin Incko „bezočno laže“, dodavši da „to nije problem na Balkanu, ali jeste kad ode i to kaže u SB UN“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i urednica Sputnjika Tanja Trikić u studiju. - Sputnik Srbija
Dodik: Radikalni islam motiviše ljude na samoubistva i ubistva

To se, napominje, odnosi i na Zakon o Sudu i Tužilaštvu, donet protivpravno, odlukom parlamenta a ne entiteta, pri čemu je u Ustavnom sudu, kad je od šest sudija četvoro reklo da je taj zakon neustavan, dodato još troje stranih sudija da bi se nametnula većina o zakonu.

„Naravno da je glas Amerike jači od mog al to ne znači da ja treba da se povučem i kažem, majstore, vi ste u pravu“, rekao je Dodik i istakao da se „ne sme pristati da se na ovaj način legalizuje pravno nasilje visokog predstavnika“.

On ponavlja da ostaje pri referendumu o Sudu i Tužilaštvu, napominjući da mora da se ispoštuje procedura: sud u RS će krajem decembra doneti odluku o tome da li je referendumom ugrožen nacionalni interes Bošnjaka, a onda teče rok od 50 dana do referendum.

Povodom 20. godišnjice Dejtona, podsetio je na, kako je istakao, nasilje visokih predstavnika koji su RS oduzeli 83 nadležnosti.

„U aneksu 10 piše da je on zadužen za tumačenje civilnog dela i ništa više. On se bavio svim i svačim, vršio nasilje, ponašao se kao slon u staklenoj bašti, pogotovu Pedi Ešdaun, stvorio ogromne probleme urušavajući međunarodni sporazum, sakriven političkom podrškom Amerike i Evrope mogao da se bavi eksperimentima“, naveo je Dodik.

Upozorio je da se sve vreme pokušavala razbiti nacionalna identifikacija kako bi se napravila „jedna imaginacija“.

„Sama BiH je imaginacija po Dejtonu, a kad joj dodate sve ove nestvarne elemente, onda vidite da je to ozbiljna imaginacija koja nema šanse da uspe i koja živi isključivo na prisili i sili ili pretnjom sile ogromnog dela zapadnog političkog sveta koji pokušava da održi zabludu o njoj kako ne bi priznao da je to bila greška. Najbolje je bilo za ovaj prostor da je u momentu kad se dešavao Dejton BIH podeljena na tri zasebne države koje bi mogle da odlučuju na koji način će se kretati. Ovako smo mi strpani u BiH, zatvoreni u to“, kazao je Dodik.

Komentarišući reči premijera Aleksandra Vučića da je Srbija odustala od sna o odvajanju RS, a da je zamolio zvaničnike u BiH da odustanu od snova o ukidanju RS, a na pitanje da li je on sâm odustao od snova o otcepljenju RS Dodik kaže:

„Nije važno da li je u pitanju san ili ne, ali realnost ovde govori — mi smo u Dejtonski sporazum uneli teritoriju i državu koja se zvala RS. Ako nema Dejtona, ako neko to razvali, mi se vraćamo na poziciju koju smo uneli u Dejton, bio to nekome san ili ne. To je realnost“.

Bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije Andreja Savić - Sputnik Srbija
#SvetSaSputnjikom — Savić: Srbija u ovom trenutku bezbedna (audio)

On se zahvalio svim sadašnjim i bivšim čelnicima Srbije na korektnom odnosu i poštovanju RS.

„Da li sanjam ili ne sanjam? Iskreno ću da vam kažem da bih voleo da RS bude nezavisna država, ali isto tako nisam nerealan čovek koji ne zna u kakvim okolnostima živi. Iz te moje ljubavi očigledno dolazi i pritisak na mene“, dodao je on.

RS je bila, istakao je, najvažniji politički faktor u BiH, koji je kreirao njenu međunarodnu politiku i mogao da kaže u SB UN da BiH ne može priznati Kosovo i ne može uvesti sankcije Rusiji.

Dodik je rekao i da mnoge iritira to što kaže da u BiH živi zato što mora a da je njegova ljubav RS i Srbija i dodaje da „nema razloga da širi odnose i ljubav sa Sarajevo“.

„To su stvari koje se mogu održati na partijskom nivou, ali tu ljubavi nema. Politika jeste i emocija, ali ona je pre svega pragmatična delatnost. A u toj pragmatičnoj delatnosti mi vidimo Sarajevo kao suprotstavljenu tačku našim pravima i onu tačku koja najčešće generiše nepravdu prema nama. Ne možete da volite takvo mesto. Ima Srba koji kažu da BiH ništa ne fali. Evo i ja kažem — ništa ne fali BiH, vratite je na nivo ustava koji je napisan. Sa BiH koja nam uporno uzima nadležnosti, koja satanizuje Srbe, ne želim da imam ništa“, istakao je predsednik RS.

Nastavak pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala