Vučić: Srbija odlično napredovala na putu u EU

© Tanjug / MARKO DJOKOVICPremijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija uvažila je u Izveštaju o napretku ogromne rezultate Srbije u 33 od ukupno 34 poglavlja, izjavio je večeras premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Božidar Đelić drži penkalo kojim je potpisao SSP i Boris Tadić - Sputnik Srbija
Srbi komesarima iz Brisela ne veruju

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, te da smatra da je, iako je reč o novoj metodologiji i analiziranju rezultata, u najvećem delu objektivno prikazano ono što je Srbija napravila.

On je posebno istakao da je zahvalan Evropskoj komisiji na pozitivnim ocenama bez ranije uobičajenog „ali“, iako je svestan da će mnogi da se fokusiraju upravo na ona tri odsto izveštaja sa primedbama, a ne na onih 97 procenata pozitivno ocenjenih.

„Ako pogledate rezultate i ocene za zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima.

Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev: EK pritiska Srbiju, naši strahovi opravdani

Ponovio je da je Srbija na sigurnom i dobrom i jasnom putu ka EU u ispunjavanju merila i kriterijuma evropskih vrednosti i to je danas rečeno i u Briselu i Beogradu, da je izveštaj takav kao da ga je on pisao, te da je jasno šta smo uradili ali i šta je pred nama.

Deo o medijima racionalno napisan

Premijer je izjavio da je deo izveštaja EK o slobodi medija i izražavanja prilično racionalno napisan i da nema nekih velikih primedbi i poručio da će se u narednom periodu raditi na tome da se napravi pomak u toj oblasti.

Kako je naveo, u razgovoru sa evropskim prijateljima je rekao da i oni snose možda i veći deo odgovornosti imajući u vidu broj medija koji finansiraju i da „malo pogledaju“ da to bude na transparentniji način i da znamo ko i koga finansira i kako i da to doprinese da imamo bolje rezultate.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Evropo, reci šta je naš put i ne brini

Vučić je rekao da „ne želimo sa time da se igramo“ prihvatamo naš deo odgovornosti, da će se raditi da se implementiraju zakoni koje je i EU ocenila kao dobre, da se pojača značaj transparentnosti finansiranja medija…

Srbija će dati Srebrenici ozbiljnu donaciju

Premijer Srbije poručio je uoči investicione konferencije „Srebrenica 2015“, da će Srbija toj opštini u BiH dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

„To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba“, istakao je on.

Gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković - Sputnik Srbija
Duraković: Srebrenica će biti simbol mira

Upitan i za zahtev Srebrenice za odštetu zbog poplavljenog zemljišta nakon izgradnje Hidroelektrane Perućac, Vučić je rekao da se na tome radi i razgovara, da je to pitanje četiri opštine, te da je to pitanje više za Republiku Srpsku i celu BiH.

„Interesantno je da jedino ja ne bežim šta su obaveze Srbije, a svi drugi potenciraju šta neko drugi bi trebalo da kaže o tom pitanju, pa niko ne priča o akcizama na piva i kako je ugrožena pivarska industrija. Ja ovo prvi put pominjem, ali imamo i mi svoje zahteve prema BiH, ne samo RS i BiH prema Srbiji, ali ja ne idem sutra da ističem te zahteve, njih sam izneo u Sarajevu, jer ozbiljni ljudi to rade tet-a-tet i ne šire u javnosti“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala