TTP će Kanadu koštati stotine milijardi dolara

© AP Photo / Matt YorkDžim Balsajl
Džim Balsajl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kanađani su nasamareni u pregovorima o stvaranju Transpacifičkog partnerstva (TTP) i sada će zauvek biti vezani za dogovor koji je veoma štetan za inovacije, rekao je bivši zamenik direktora kompanije „Blekberi“ Džim Balsajl.

Balsajl, koji je vratio kompaniju „Blekberi“ među globalne igrače i nalazi se na listi 100 najbogatijih Kanađana, kaže da će TTP Kanadu koštati stotine milijardi dolara, dodajući da će odredbe iz sporazuma o intelektualnoj svojini zadati udarac budućim kanadskim privrednicima.

Protest protiv TTP - Sputnik Srbija
TTP pravila igre

„Mislim da je ovo najgora stvar koju je Vlada Stivena Harpera učinila za Kanadu. Mislim da ćemo za 10 godina shvatiti da je taj potpis najgori politički potez Kanade ikada“, rekao je kanadski biznismen novinarima nakon što je imao uvid u 6.000 stranica tog ugovora.

Prema njegovim rečima, TTP strukture su potpuno u skladu sa američkim ekonomskim interesima, dok s druge strane ograničavaju rast kanadske privrede.

„A iz toga sada ne možemo da izađemo“, naglasio je on.

„To je tako briljantno sistematsko stezanje obruča. Ja sam samo u oduševljen koliko je to čisto urađeno od strane Amerikanaca… Nasamareni smo“, ističe on.

On je posebno zabrinut zbog činjenice da će, u skladu sa dogovorom, američke firme biti u prednosti, dok će Kanađani morati da plate za tuđe ideje, umesto da rade na svojim inovacijama i imaju koristi od njih.

Posle više od šest godina pregovora, ministri trgovine 12 zemalja pacifičkog obruča postigli su nedavno dogovor o kontroverznom sporazumu o slobodnoj trgovini Transpacifičkog partnerstva (TTP).

Dogovor, koji treba da obuhvati 40 odsto svetske ekonomije, otklanja trgovinske barijere i obezbeđuje zajedničke standarde za zemlje-članice TTP-a — Australiju, Bruneje, Kanadu, Čile, Japan, Maleziju, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, Vijetnam i SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala