Izrael uveo kaznu: Minimum tri godine zatvora za bacače kamenica

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIPalestinci bacaju kamenje prema izraelskoj graničnoj policiji
Palestinci bacaju kamenje prema izraelskoj graničnoj policiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici u Izraelu izglasali su uvođenje kazne od minimum tri godine zatvora za Palestince koji bacaju kamenice na izraelske bezbednjake, uz kažnjavanje roditelja dece koje su za to optužena.

U postojećem zakonu nije bila određena minimalna kazna. U amandmanu zakona, kojim se kazne pooštravaju, kamenice se takođe stavljaju na listu „oruđa koje nanosi povrede“.

„Kažnjavanje za bacanje kamenica daleko je od toga da odražava posledice i smrt koje prouzrokuje. Minimalna kazna je neophodna da se iskoreni stav da je to ’samo kamen‘“, rekao je Nisan Slominanski iz parlamentarnog Odbora za zakon, ustav i pravdu, koji je predstavio predlog.

Postojeći zakon predviđao je kaznu od 10 godina za one koji su bacali kamenice ako tužioci nisu mogli da dokažu da je namera bila nanošenje povreda, a kazne su bile oštrije ako se utvrdi da je napadač nameravao da nanese telesnu povredu.

Izraelski bolničari spasavaju Palestinca  Izarelu, 2. nov. 2015. godine - Sputnik Srbija
Više ranjenih u napadu Palestinaca noževima

Dodatna kazna do pet godina zatvora je bila predviđena za one koji opstruišu rad policije.

Novi zakon je usvojen nekoliko nedelja nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio oštrijim kaznama za one koji bacaju kamenice na bezbednosne snage i nakon dva meseca eskalacije nasilja i skoro svakodnevnih palestinskih napada noževima na izraelske civile i vojnike.

U septembru je jedan 65-godišnji Izraelac umro u istočnom Jerusalimu, nakon što je izgubio kontrolu nad vozilom, kada su ga Palestinci pogodili kamenicama.

U slučaju da budu proglašeni krivim, napadačima će biti uskraćene socijalne beneficije dok su u zatvoru.

U slučaju da maloletnik bude proglašen krivim, roditelji neće primati te beneficije dok oni služe kaznu.

Zakon će se primenjivati u istočnom anektiranom Jerusalimu, gde su se često događali takvi incidenti. Za ostatak Zapadne obale još uvek važi vojni zakon. Kritičari najnovijeg zakona tvrde da to neće doprineti smirivanju nasilja, već da će ga, naprotiv, podstaći.

Protest Palestinaca u Hebronu - Sputnik Srbija
Novi talas nasilja između Izraelaca i Palestinaca

„Požar se ne može gasiti uljem, a ovaj zakon je dolivanje ulja na vatru. Nema logike u kažnjavanju oca čiji je sin bacao kamenice, dok otac deteta koje je ubolo nožem prijatelja u školi neće biti kažnjen“, rekao je član Kneseta, izraelskog parlamenta, Arapin Džamal Zahalka.

U eskalaciji nasilja ubijeno je 11 Izraelaca, mahom u palestinskim napadima nožem, dok je 69 Palestinaca poginulo od izraelske vatre, uključujući 43 onih koje je Izrael označio kao napadače.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala