EU će suspenzovati SSP ako Priština ne poštuje sporazume?

© Sputnik / Natalya GrebenyukPanorama Prištine
Panorama Prištine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Prištine sa Evropskom unijom može da bude suspendovan ukoliko Priština ne primenjuje sporazume sa Beogradom, prenosi list „Koha ditore“.

Prištinski dnevnik dodaje da se kroz ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosovo obavezuje da sprovede sve sporazume dosad postignute sa Beogradom i da pregovara sa srpskim zvaničnicima o svim spornim pitanjima, javlja Radio-televizija Srbije.

Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Sa Srbima nije bilo razgovora o slanju sporazuma pred Ustavni sud

„Povlačenje bilo kog sporazuma ​​suspenduje SSP od strane Evropske unije“, ističe „Koha ditore“.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je juče poslala Ustavnom sudu na razmatranje ustavnosti sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, dogovoren u Briselu 25. avgusta.

Do odluke suda, što može da potraje i dva meseca, suspenduju se sve aktivnosti koje se tiču formiranja ZSO.

Predstavnici kosovske vlade potpisali su 27. oktobra u Strazburu SSP sa zvaničnicima EU. Sporazumom, koji ima 550 strana, obrađena su i pitanja odnosa sa Beogradom.

U članu 5 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju navodi se obećanje kosovskih vlasti da će nastaviti napore za poboljšanje i stabilnost odnosa sa Beogradom.

Kosovska vlada usvojila je juče nacrt zakona o ratifikaciji SSP i prosledila ga na usvajanje skupštini, koja će o njemu raspravljati u ponedeljak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala