Sa Srbima nije bilo razgovora o slanju sporazuma pred Ustavni sud

© Foto : Youtube/RTK (screenshot)Branimir Stojanović
Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je danas da niko sa predstavnicima Srba nije razgovarao o slanju Sporazuma o Zajednici srpskih opština pred Ustavni sud.

„Nadam se da će Brisel pritisnuti Prištinu, koja se ne pridržava dogovora“, rekao je Stojanović za Radio-televiziju Srbije.

Kauboj Divlji zapad - Sputnik Srbija
Divlj(i)a Zapad na Kosovu

Stojanović je dodao da se niko iz kosovske vlade nije konsultovao sa predstavnicima Srba pre donošenja odluke da se Sporazum o ZSO šalje na ocenu ustavnosti.

„Izneli smo jasno šta mislimo o tome i taj način odlučivanja je neprihvatljiv. Ovo je novi momenat, dovešće do novog prolongiranja i kašnjenja sa primenom onoga što je važno. Negativno će uticati na sve što se događa“, naglasio je Stojanović.

Kako je rekao, predstavnici Srba su u kosovsku vladu ušli zbog formiranja ZSO i zbog normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Ako toga ne bude, postavlja se pitanje ima li smisla učestvovati u vladi“, napominje zamenik kosovskog premijera.

Prema njegovim rečima, iz kosovskih institucija stizale su informacije da neće biti negativne ocene Ustavnog suda, ali je, kako kaže, loša i sama namera da se sporazum odnese pred Sud.

„Verujem da Sud neće doneti odluke koje će biti u suprotnosti za sporazumima. U suprotnom će sve biti obesmišljeno i sve ovo što se događa će biti ozbiljna pretnja za Srbe“, istakao je Stojanović.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Šta je srpski plan B

Zamenik kosovskog premijera rekao je da su Srbi na Kosmetu uplašeni i da ovaj postupak vide kao destabilizaciju i pretnju bezbednosti.

„Svaka nestabilnost se obijala preko naših leđa. Taman smo krenuli u dobrom pravcu, potpisani su sporazumi koji su rešavali naša pitanja, dešavale se vrlo dobre stvari. Sada se sa kašnjenjem implementacije pitaju šta će da se desi“, ukazuje Stojanović.

Prema njegovom mišljenju, uloga EU kao medijatora u razgovorima Beograda i Prištine, veoma je važna u toj situaciji.

„Nadam se da će da pritisnu stranu koja se ne pridržava implementacije, što je svakako Priština. I nadam se da ćemo nastaviti da idemo dobrim koracima“, zaključio je Stojanović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala