U Srbiju stigle besplatne kubanske vakcine

© AFP 2023Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Kubanske vakcine koje se koriste kao terapija za karcinom pluća stigle su u Srbiju, a testiranja i odabir pacijenata kreću od ponedeljka, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je istakao da će vakcine biti besplatne i da će se davati na dobrovoljnoj bazi.

Lončar je na konferenciji za novinare rekao da se u narednih 10 do 15 dana, kad prođe period testiranja i odabira pacijenata, očekuje dolazak lekara sa Kube, koji će pratiti pacijente i primenu vakcina „Cimavaks EFG“.

Vakcinisanje - Sputnik Srbija
Stižu kubanske vakcine

Testiranje i odabir pacijenta će se obavljati na Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC „Bežanijska kosa“ i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici.

„Od ponedeljka svi zainteresovani pacijenti mogu da se jave navedenim bolnicama i tako započnu proceduru. Izaći ćemo u susret svima koji žele i koji ispunjavaju uslove da dobiju vakcine“, rekao je Lončar i podvukao da je dobra vest što se na Kubi pokazalo da ta vakcina u terminalnoj fazi produžava život od dve do pet godina.

Ministar je istakao da će vakcine biti apsolutno besplatne i da nema razloga da se bilo kome nudi novac za njih, te naglasio da je najteži korak bilo da vakcina stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor.

„Želimo da pomognemo i našim ljudima, ali i ljudima iz regiona, jer je interesovanje neverovatno. Gledamo da nađemo način da i oni dođu do vakcina, jer ne možemo da ih priuštimo onima koji nisu naši osiguranici, ali naći ćemo način da oni te vakcine mogu da uzmu u ’Torlaku‘ i da učestvuju u studijama koje će se raditi u Srbiji“, rekao je Lončar.

Lek će biti primenjivan na pacijentima koji imaju četvrti stadijum bolesti, za koji se prognozira još šest meseci života, rečeno je na konferenciji.

Vakcinisanje - Sputnik Srbija
Kubanski lek za karcinom pluća na jesen u Srbiji

U Srbiji, kako je rečeno, godišnje od karcinoma pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

Ministar Lončar je rekao da nije interes da se Institut ’Torlak‘ obogati, već da pomogne ljudima.

Direktorka tog Instituta Vera Stoiljković je istakla da je to nacionalna institucija, da radi za svoju državu, zdravstvo i pacijente i da se trudi da obezbedi sve mogućnosti za lečenje građana i osiguranika.

„Proizvodimo svoje i distribuiramo inostrane vakcine, pa tako i ove“, rekla je Stoiljkovićeva, izrazivši nadu da će saradnja sa proizvođačem kubanskih vakcina biti unapređena.

Vakcina - Sputnik Srbija
Nikolić i Lončar donose lek protiv raka u Srbiju?

O kontraindikacijama vakcine je govorio direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Branislav Perin, koji je rekao da ta vakcina može da ima posledice kao i sve druge vakcine, poput povišene temperature, groznice, crvenila, te da za sad ne postoje klasične kontraindikacije.

Memorandum između Instituta CIMAB i Instituta „Torlak“ o nabavci 1.680 jedinica leka, koji se koristi u terapiji kod obolelih od karcinoma pluća, potpisan je u oktobru.

Obezbeđene količine leka su dovoljne za sprovođenje kompletne terapije za 30 obolelih, koja će se u našoj zemlji koristiti kao klinička studija, jer lek još nije registrovan u Srbiji, niti u EU. Na taj način je realizovan dogovor koji je postignut u maju prilikom posete delegacije Srbije Kubi, koju je predvodio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala