Vučić najavio sastanak državnog vrha

© AP Photo / Darko VojinovicPremijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd očekuje reagovanje Brisela na najavu iz Prištine o suspenziji sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština do daljeg, jer je reč o odluci koja pokreće mnoga pitanja, uključujući i pitanja od suštinskog i strateškog značaja za Republiku Srbiju.
Predsednica samoproglašene Republike Kosovo Atifete Jahjaga - Sputnik Srbija
Jahjaga traži ocenu ustavnosti sporazuma o ZSO

Premijer je, u izjavi novinarima posle sastanka s predsednikom Rusije, kojeg je obavestio o najnovijem razvoju događaja, ukazao da je vest o odlaganju formiranja ZSO došla samo dan pošto je Priština praktično nagrađena potpisivanjem SSP, a da nije uradila ono na šta se Briselskim sporazumom obavezala.

On je podsetio da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče ZSO, da je to jedino što je Beograd tražio u cilju zaštite Srba na Kosovu, da je Priština dobila SSP pre nego što je Beograd dobio otvaranje poglavlja, a da svejedno nije negativno reagovao na to.

Međutim, objasnio je premijer, najava suspenzije formiranja ZSO je nešto što se više ne tiče samo Prištine, već i Brisela:

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: Priština gazi Briselski sporazum, nećemo ćutati

„Ovo otvara mnogo šira, veća i krupnija pitanja od toga kakav je odnos Prištine. Ovo nama nameće druga, mnogo važnija i mnogo otvorenija pitanja o kojima mi moramo da razmislimo — da li se isplati biti pošten i odgovoran, ispunjavati svoje obaveze, a da za to ne budete nagrađeni, ili je bolje da ne ispunjavate ništa, a da budete nagrađeni… Da ne govorim i o drugim pitanjima koja se ovde otvaraju, a koja ne bih danas da pokrećem“, rekao je premijer.

On je najavio sastanak državnog vrha, kako bi se procenilo šta sve ovo znači s gledišta suštinskih i strateških interesa Republike Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala