Đurić: Priština gazi Briselski sporazum, nećemo ćutati

© Sputnik / Radoje PantovićDirektor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priština odlukom da sporazum o Zajednici srpskih opština uputi Ustavnom sudu opstruiše, sprečava i onemogućava stvaranje ZSO, ali i gazi i „baca pod noge“ Briselski sporazum, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da to nije jedini potez Prištine koji nas udaljava od normalizacije odnosa.

Predsednica samoproglašene Republike Kosovo Atifete Jahjaga - Sputnik Srbija
Jahjaga traži ocenu ustavnosti sporazuma o ZSO
     

Prema njegovim rečima, Priština namerava da od 1. novembra onemogući ulaz na KiM svim vozilima sa registarskim tablicama koje je izdao MUP Srbije, kao i da umesto lične karte uvede „nekakva ulazno-izlazna dokumenta“.

„Ovo nije jedan korak, već tri koraka unazad. Jasno se opstruira sve dogovoreno u prethodnom periodu i mislim da ovo ne bi smelo da prođe bez Evropske unije, koja je garant Briselskog sporazuma“, rekao je Đurić.

On je istakao da Srbija ne može i neće da ćuti o ovom „bacanju Briselskog sporazuma pod noge“ i dodao da će sačekati povratak predsednika Vlade Aleksandra Vučića iz Moskve, te da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti reči o tom potezu Prištine.

„Za mene je ovo nečuveno i skandalozno ponašanje. Ovo je pokušaj da se dosad postignuta ostvarenja preokrenu i da se sporazum u delu koji je povoljan po Srbe poništi i preokrene. Ponašanje Prištine pokazuje odsustvo dobre namere i dobre volje“, rekao je Đurić i dodao da u tom potezu nema duha normalizacije odnosa.

Đurić je naveo da će Vučić sutra razgovarati sa predstavnicima EU i da će ozbiljno biti razmotrena novonastala situacija, kao i potez Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala