Slabost SAD: Novi igrači, novi svetski poredak

© AP Photo / Gerald HerbertAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutna slabost SAD ne znači da je američkoj hegemoniji došao kraj. SAD će i u narednim decenijama i dalje ostati svetska supersila, bilo da je reč o ekonomiji, vojsci ili o politici.

Međutim, Amerika više nema apsolutnu moć i više ne igra toliko uticajnu ulogu u svetskoj areni, piše utekstu koji je objavio sirijski list „Tišrin“ a prenosi internet portal „Šta oni kažu o SAD“.

Američke zastave - Sputnik Srbija
SAD neće moći da sačuvaju vojnu nadmoć

Postkrimska Rusija napravila je ozbiljan korak ka urušavanju unipolarnog sistema. Sirija će ući u istoriju kao teritorija na kojoj je došlo do velike promene globalnog sistema. U tom smislu, Sirija će imati isti istorijski značaj kao što imaju Koreja ili Jugoslavija.

Korejski rat koji se vodio od 1950. do 1953. godine bio je prelomna tačka. Umesto antifašističke koalicije nastao je bipolarni svet, podeljen Hladnim ratom, kao i ratovima u Vijetnamu, Kubi i na Bliskom istoku.

Tokom jugoslovenske krize 90-ih, ponovo je došlo do stvaranja unipolarnog sveta i globalne dominacije SAD, što je između ostalog prouzrokovalo i približavanje NATO-a ruskim granicama.

Polje pod makom u Avganistanu - Sputnik Srbija
Rusija i Avganistan otkrivaju američki politički bankrot

Situacija u Siriji stvara još jedan istorijski presedan. Ali treba reći da postoji ogromna razlika između sirijske krize sa jedne strane i korejskog rata i zbivanja u bivšoj Jugoslaviji sa druge strane.

Narodi Koreje i Jugoslavije su postali žrtve svetskih velesila. Sirija, za razliku od gorepomenutih zemalja, preživela je. Zahvaljujući poverenju građana, opstale su sve državne institucije, između ostalog i vojska, koja je najbitnija za vreme rata. Stoga, Sirija bi mogla da odigra ključnu ulogu u proučavanju posledica pada starog sistema i stvaranju novog sistema na Bliskom istoku.

Sirija postaje zemlja od strateškog značaja, jer  se u njoj stvara alternativni svetski poredak, čije su uspostavljanje započeli Vladimir Putin i Bašar el Asad. U tom smislu, borba Sirije će biti cena koju ona treba da plati zarad dugoročne i strateške pobede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala