Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete

© Tanjug / Sava RadovanovićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija imati uvek dovoljno oružja i oruđa da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na našu zemlju, podvukao da Vlada Srbije na tom pitanju ozbiljno i dobro radi, i da će to biti jedna od tema razgovora u Moskvi.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija među najstabilnijim zemljama regiona

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio godinu i po dana rada svog kabineta, rekao da je posao vlade da štiti zemlju, da mora da odgovori izazovima u kojima se nalazimo. 

Pratimo, objasnio je premijer, šta rade zemlje u okruženju „i ne smemo da dopustimo ni na koji način narušavanje odnosa snaga u regionu, što bi bilo moguće da stojimo i ne radimo ništa“.

Na pitanje da li će nabavka naoružanja biti jedna od tema razgovora u Moskvi, on je rekao da vlada pre svega radi na unapređenju srpske ekonomije i želi da naše oružje i naše oruđe bude proizvedeno u Srbiji…

Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Čepurin: Poseta Vučića Moskvi nije uobičajena i redovna

Vučić je dodao da, međutim, kada pravimo haubicu „Noru“ mora da se uzme „Kamazova šasija, jer ona može da nosi više od 35 tona, što je jedan od razloga i osnova da o tome razgovaramo sa Rusima, drugi je top 242 koji stavljamo na kupolu borbeno vozilo „Lazar“.

Premijer je rekao da smo već naručili dva transportna helikoptera, ali da ćemo morati i počeli smo da razmišljamo i o borbenim helikopterima „jer su neki u okruženju dobili 16 ’Kiova‘ helikoptera“.

„Moramo da razmišljamo i o odgovorima na balističke rakete, ne želeći sukob nigde i nikada i ni sa kim ali jednostavno moramo da budemo spremni i da znamo da Srbija ima tu vrstu odvraćajuće snage za svakoga ko bi pomislio da je Srbija lak plen“, rekao je Vučić.

Kako je rekao za jedan od dva helikoptera novac je obezbeđen bi trebalo da stigne pre kraja godine.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev sa Vučićem o jačanju ekonomske saradnje

On je ponovio da ćemo pokušati da najveći deo proizvodnje oruđa i oružja obezbedimo u Srbiji ali da ćemo se naravno baviti kupovinom nedostajućeg oružja i oruđa od različitih partnera, Rusa, Nemaca i mnogih drugih. 

„Podrazumeva se da Srbija neće da bude sa ne znam kakvim oruđem i oružjem, mi smo mala zemlja, brojčano mali narod, ali imaćemo uvek onoliko koliko je potrebno da niko ne pomisli da može da izvrši agresiju na Srbiju i vlada Srbije po tom pitanju vrlo temeljno radi i mislim vrlo dobro radi" rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala