Vučić: Srbija među najstabilnijim zemljama regiona

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio da je Vlada Srbije uspela da održi političku stabilnost, zaustavi ekonomsko propadanje, sprovede plan za izlazak iz krize i održi dobre odnose u regionu.

„Srbija je uspela da očuva stabilnost uprkos događajima u okruženju. Danas je finansijski stabilna i ozbiljna zemlja, jedna od najuglednijih u Jugoistočnoj Evropi“, rekao je premijer Vučić novinarima, sumirajući godinu i po dana rada svoje vlade.

On je izrazio zadovoljstvo rezultatima sva četiri cilja koja je postavio na početku mandata — političke stabilnosti, zaustavljanja ekonomskog propadanja Srbije i sprečavanja bankrota, pravljenja i sprovođenja plana za izlazak iz krize i dobre regionalne saradnje.

Naveo je da je Srbija uspela da održi političku stabilnost, uprkos situaciji u regionu i Evropi i brojnim izazovima, od poplava, preko migrantske krize, pokušaja donošenja rezolucije u Srebrenici, situacije oko ulaska Kosova u Unesko.

Vučić je rekao da je Srbija, posle godina ekonomskog uništavanja i velikog minusa, izašla iz krize, te da je, iako je planirani deficit odobren od MMF-a za ovu godinu 5,5 odsto, deficit na nivou države sveden na 3,3 odsto, a da veruje da će biti i ispod tri odsto.

„Siguran sam da je MMF shvatio da smo to sistemski rešili i zato ne očekuje probleme po tom pitanju“, rekao je Vučić.

On je dodao da nije zadovoljan brzinom strukturnih reformi javnih preduzeća i racionalizacijom javne uprave, te da očekuje da će biti novih zahteva MMF-a u tom pogledu.

Vučić je naveo da veruje da će privatizacija sedam preduzeća biti završena do Nove godine, kao i da moraju biti pokrenuta određena preduzeća koja su značajni nosioci rasta, poput MSK u Kikindi.

„Zato su važni razgovori sa Rusima“, rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija drži plana za izlazak iz krize „kao pijan plota“, gotovo striktno i da su zato postignuti odlični rezultati.

Rekao je i da očekuje da će Srbija na svetskoj biznis listi, koja izlazi u narednim danima, dramatično napredovati, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 država.

„To pokazuje da je Srbija na dobrom i sigurnom putu“, rekao je Vučić.

On je dodao i da je ova godina prva u više decenija u kojoj nije bilo rebalansa budžeta.

Premijer je, navodeći da će rast BDP-a u 2015. godini ići između 0,7 do 1 odsto, a da je siguran da će u 2016. godini rast ići i preko dva odsto.

„Onda to postaje dinamičan rast u kojem će svaki građanin jasno osetiti poboljšanje za sebe i veću nadu za budućnost“, rekao je Vučić.
Trenutni problem Srbije je „stari dug“, odnosno dug „Srbijagasa“ Rusiji u visini od 303 miliona evra, kao i dug vojnim penzionerima od 160 miliona evra.

On je naveo da je Srbija vodila i politiku dijaloga sa komšijama ističući da vlada ne sme da bude vlada sukoba.
„Naša vlada je vlada koja probleme rešava, a ne koja ih pravi“, zaključio je premijer.

Srbija neće dizati zidove pred migrantima

Srbija neće da podiže nikakve zidove pred migrantima, izjavio je Vučić i podvukao da je to stav, što se tiče migrantske krize, koji se neće promeniti.

Vučić je rekao da je Srbija uputila svoje primedbe na predstavljeni nacrt deklaracije o kojoj će danas raspravljati EU, da su i druge zemlje iznele svoje, kao i da je nešto izmenjen plan stigao jutros.

Kako je rekao, poslata su suprotstavljena rešenja različitih zemalja sa Balkana i mi se prilično slažemo sa Hrvatskim, a i oni sa našim, a u potpunosti se slažemo sa onima koje je prosledila Bugarska.

On je dodao da se nada da će biti nađeno zajedničko rešenje, da svi vide šta se dešava u regionu, ali i među članicama EU, a u celoj toj situaciji Srbija je uspela da sačuva stabilnost.

„Imaćemo teške razgovore, nikome prijatne… Nadam se sveobuhvatnom rešenju. U te razgovore ne ulazimo sa ostrašćenošću, niti se plašimo svoje odgovornosti. Ono čega se plašimo je destabilizacija regiona i to nema veze sa ovim sastankom i to me brine“, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa jučerašnjim sastnkom i uopšte migrantske krize Vučić je rekao „taman i da ćuskije padaju sa neba, Srbija neće da podiže nikakve zidove i to više neću da ponavljam“, rekao je premijer.

Nema vremena za rekonstrukciju, izazovi su pred Srbijom

Vučić je izjavio da u ovom trenutku ne razmišlja o rekonstrukciji vlade, kao ni o izborima, jer se Srbija suočava sa brojnim izazovima i poluhisterijom koja vlada u čitavoj Evropi.

„Treba da uspemo da naš brod provučemo kroz takvu situaciju i ja se bavim time kako da se suočimo sa svim tim izazovima i da u svemu tome imamo što više. Kad budemo uplovili u mirnu luku, videćemo“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Vučić je naglasio da Srbija nema vremena za izbore i rekonstrukcije vlade.

„Mi na izbore ne idemo ne zato što se plašimo rezultata, već i o tome i o rekonstrukciji ne razmišljamo zato što se bavimo rešavanjem problema običnih ljudi“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, poluhisterija vlada u celoj Evropi.

„Pogledajte šta se dešava oko nas. Mislite da će posle ovokvih odluka biti velike stabilnosti u Makedoniji, Crnoj Gori, u Prištini… U Prištini ’piju‘ suzavac kao što ja pijem vodu. Pogledajte kako se to odražava na odnose Hrvatske i Slovenije, ili Hrvatske i Mađarske. Mislite da je u Bosni situacija idealna — pa nije. Treba da uspemo naš brod kroz to da provučemo“, rekao je Vučić.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala