SAD namerno bombardovale bolnicu u Avganistanu

© AP Photo / Médecins Sans FrontièresBolnica u Kunduzu posle napada američkih vazdušnih snaga,Avganistan
Bolnica u Kunduzu posle napada američkih vazdušnih snaga,Avganistan - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su znale da je meta bombardovanja u Avganistanu, kada je poginulo 22 lekara i pacijenata, bila bolnica danima pre nego što je vazdušni napad bio sproveden, pokazali su izveštaji Američkih analitičara za specijalne operacije.

Kako se navodi, analitičari su danima pre napada sprovodili istragu o bolnici u Kunduzu jer su verovali da je korišćena od strane pakistanskog operativca da koordiniše aktivnostima talibana, objavio je AP.

Izgorela bolnica u Kunduzu - Sputnik Srbija
„Lekari bez granica“ traže međunarodnu istragu o Kunduzu

Nejasno je da li su komandanti koji su odobrili napad na bolnicu bili svesni da je u pitanju zdravstvena ustanova ili su se vodili mišlju da se iz te zgrade organizuje neprijateljska akcija.

Novi navodi izveštaja američkih analitičara, piše AP, ukazuju da su SAD znale da je meta bombardovanja u stvari bolnica i da se radi o zaštićenom objektu, rekla je Mejni Nikolaj iz organizacije „Lekari bez granica“.

Avganistanac i dete leže na krevetu nakon što su ranjeni u eksploziji u provinciji Kunar, Avganistan, u nedelju, septembar 20, 2015. - Sputnik Srbija
Kolateralna šteta ili poubijana deca

„To znači da se radi o masakru sa predumišljajem“, naglasila je ona.

Bolnica u avganistanskom gradu Kunduz, koju je vodila organizacija „Lekari bez granica”, bombardovana je u pet navrata u trajanju od sat vremena u noći 3. oktobra, uprkos brojnim pozivima lekara da obustave operaciju. Za vreme bombardovanja gađana je glavna zgrada bolnice, u kojoj je smeštena sala za hitne slučajeve kao i intenzivna nega, međutim ni jedna okolna zgrada nije pogođena.

Tokom operacije poginulo je 22 lekara i pacijenata, uključujući i decu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala