Novi nemački uslov – priznanje Kosova

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Nemačke i Srbije
Zastave Nemačke i Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Marko Đurić kaže da se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i da se vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. Predlagač amandmana je Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i Hrvatska.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za Dnevnik RTS-a pre početka dijaloga Beograda i Prištine da vesti iz Brisela nisu naročito povoljne i dobre.

Unesko logo - Sputnik Srbija
Srbija sebi uskratila pravo da odlučuje o Kosovu

„Uz sve one loše vesti koje smo mogli da čujemo prethodnih dana, u vezi sa platformom i poglavljem 35, danas smo informisani da postoji i amandman koji nam dodatno otežava nastavak evrointegracija kroz platformu za poglavlje 35, predlagač je Nemačka, a amandman podržavaju Velika Britanija i, pogodićete — Hrvatska“, kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, cela delegacija je pogođena takvim razvojem događaja, pa i predsednik Vlade ozbiljno razmatra kako posmatrati budućnost procesa dijaloga, pa i cele Vlade.

Đurić je izjavio da se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine i vrši se dodatni pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

Premijer će narednih dana intenzivno to razmatrati, ali se nadam se da će u nastavku večeri stvari izgledati nešto pozitivnije, kaže Đurić.

„Imam utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava, kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo. Mnogi nisu verovali da ćemo i kada se radilo o rezoluciji o Srebrenici mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprečili da budemo označeni kao genocidni narod. Kada je Hrvatska uvela, blokadu na granici, uveli smo kontra mere pa smo uspeli da se izborimo“, naveo je Đurić.

Kako je dodao, EU treba otvoreno da nam kaže da li nas želi ili nas ne želi, ovo što nam predočavaju ne govori ništa dobro.

„Mi želimo da odnose sa Prištinom finalizujemo, želimo da razgovaramo. Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo“, rekao je Đurić.

Unutršnjost - Sputnik Srbija
Šta može Srbija ako Kosovo ipak prime u Unesko?

Na pitanje ima li nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić kaže da ne bi bili u Briselu da ne veruju da razgovor ima smisla, ali nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku, pogotovu od onih koji se predstavljaju kao naši prijatelji

Portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančič nije danas mogla precizno da odgovori da li se dijalog vodi između Beograda i Prištine ili Kosova i Srbije.

„Za nas je samo jedna definicija dijaloga i ta je jesno. To je da je dijalog koji pratit već godinama je ovaj isti dijalog. Za nas je dijalog samo jedan i visoka predstavnica je samo jedna. Vi to možete proveriti u svim dokumentima. Za nas je to jedan dijalog i to je ono što vam mogu reći“, rekla je Kocijančič.

O nacrtu pregovaračke platforme, zajedničke pregovaračke pozicije EU koja je pripremljena za poglavlje 35 premijeri Vučić i Mustafa večeras neće razgovarati. Međutim, taj nacrt bi bitno mogao da odredi dalji tok dijaloga, jer se u okviru njega EU izjašnjava šta očekuje od Srbije u daljem toku dijaloga i postavlja neku vrstu prelaznih uslova ili kriterijuma koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi bili nastavljeni razgovori između Srbije i EU.

U tome je i problem, jer predstavnici Beograda smatraju da je nacrt u sadašnjem obliku odustajanje od statusne neutralnosti koje se držala EU do sada i da se prejudicira konačni ishod dijaloga Beograda i Prištine.

Večeras bi trebalo da se razgovara o dosadašnjem toku primene sporazuma kao i o budućem dijalogu Beograda i Prištine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala