Holandija danas predstavlja konačan izveštaj o padu MH17

© Sputnik / Alexey Kudenko / Uđi u bazu fotografijaOlupina malezijskog boinga MH17
Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Holandije, koja je preko godinu dana vodila istragu o padu malezijskog aviona na istoku Ukrajine, danas će objaviti konačan izveštaj. Specijalisti će u izveštaju objaviti šta je bio uzrok pada aviona „boing“ i ko bi trebalo da bude odgovoran za to.
Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Ništa od tribunala za MH17

U avio-bazi Gilze Rien na jugozapadu Holandije biće predstavljen izveštaj o razlozima pada malezijskog aviona „boing 777“ u julu prošle godine u Donbasu. Izveštaj će predstaviti predsedavajući Savetu bezbednosti Holandije Tibe Justra.

Nedavno su iz te institucije saopštili da će dokument precizirati razloge pada aviona, koliko su putnici u avionu uopšte imali predstavu o tome šta se dešava, a dotaći će se i pitanja zašto je avion leteo preko konfliktne zone, kao i zašto su porodice poginulih morale nekoliko dana da čekaju na potvrdu smrti putnika.

Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Eksperiment „Almaz-Anteja“: MH17 srušen s teritorije pod ukrajinskom kontrolom

Utvrđivanjem odgovornosti za tragediju još uvek se bavi međunarodna istraživačka grupa koju čine Malezija, Holandija, Australija, Belgija i Ukrajina.

Istovremeno, danas će svoju verziju izveštaja o padu malezijskog aviona predstaviti i ruski koncern „Almaz-Antej“, proizvođač protivavionskih sistema „buk“. U izveštaju će se govoriti o rezultatima rekonstrukcije događaja i potvrdiće raniju verziju o tome da je avion bio srušen sa teritorije koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Olupina malezijskog boinga MH17 - Sputnik Srbija
Holandija ignoriše ruske informacije o padu MH17

Podsećanja radi, Holandija je još u septembru 2014. godine objavila preliminarni izveštaj u kom se govori da se avion „Malezija erlajnsa“ raspao u letu, verovatno zbog strukturnih oštećenja koja je izazvao veliki broj projektila velike snage koji su spolja pogodili letelicu. Međutim, holandski veštaci tada nisu naveli da li je avion na liniji Amsterdam — Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

Moskva je u više navrata izražavala razočaranje što se informacije koje je Rusija slala nisu uzimale u obzir prilikom istražnog procesa. I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je Rusija jedina zemlja koja je dostavila informacije i snimke sa svojih satelita. „Amerikanci, koji takođe imaju snimke satelita, nisu dostavili nikakvu informaciju, kao što ni Ukrajinci nisu dostavili informaciju o razgovoru dispečera“, rekao je tada Lavrov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala