Rusi prave softver za lociranje onih koji vrbuju u ID

© Flickr / Florian F. (Flowtography)Internet napad
Internet napad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski naučnici nameravaju da osmisle sistem koji bi locirao one koji pokušavaju da vrbuju ljude putem interneta u terorističku organizaciju Islamska država.

Projektu su se već pridružili specijalisti za arapsku kulturu i islam, koji će izučavati sumnjive veb-sajtove i društvene mreže, ali i tehnički stručnjaci koji će moći da lociraju aj-pi adrese potencijalnih ekstremista, rekao je direktor Centra za istraživanje legitimiteta i političkog protesta Evgenij Venediktov.

Oružane snage Nemačke - Sputnik Srbija
Nemačka: Islamisti vrbuju izbeglice

Pored toga, specijalisti su počeli da prave profil osobe koja vrbuje u ID, kako bi olakšali potragu za takvim ljudima putem interneta, rekao je on. 

„Za pretragu će se koristiti već postojeći program ’Demon Laplasa‘, koji od proleća 2015. godine aktivno prati i analizira ekstremističke grupe na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Tvitera. Program će moći da pretražuje i naloge na društvenim mrežama koji bi mogli da imaju bilo kakve veze sa Islamskom državom, a specijalisti će, radi provere autentičnosti naloga, poruke slati na arapskom jeziku“, rekao je on.

Kako najavljuju stručnjaci, ljudima za koje se sumnja da se bave vrbovanjem biće poslat link, pa će, kada uđu na tu stranicu, „Demon Laplasa“ preuzeti sve informacije o hardveru i softveru sa njihovog računara.

Uz pomoć tih podataka specijalisti će u bilo kom trenutku moći da pristupe kompjuteru korisnika, precizirao je Venediktov i dodao da bi glavni pokazatelji da potencijalni korisnik pripada ekstremističkoj organizaciji mogli da budu parafrazirani citati iz Kurana, pojedine poslovice na arapskom, ali i komentari sa sumnjivim sadržajem.

Oglasili su se i drugi specijalisti koji su rekli da je paralelno sa ovim poslom neophodno napraviti i profil potencijalne mete, kako bi se stvorila jasnija slika o tome ko su mete tih ekstremista i šta ih podstiče na to da se pridruže ekstremističkim organizacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala