Ultimatum istekao: Država se povukla, demonstranti i dalje na ulici

© Sputnik / Marko MilačićCrnogorska policija na protestu
Crnogorska policija na protestu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je juče organizatorima protesta (Demokratskom frontu), koji traju jedanaest dana, stigao ultimatum iz uprave Podgorice, da će ukoliko do danas u 10.00 sati ne uklone binu i šatore sa Bulevara Svetog Petra Cetinjskog i sve premjeste u park preko puta, navedeno biti uklonjeno uz asistenciju policije, to se nije dogodilo.

Organizatori, ali i prisutni, sa kojima je razgovarao reporter Sputnjika, narečeno su doživjeli kao sopstvenu pobjedu. To su demonstrirali i jakim aplauzom nakon što je sa bine konstatovano da „i pored svih prijetnji gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, niko nije došao“.

Miting u Podgorici - Sputnik Srbija
DF: Crna Gora jedina u Evropi nikad nije promenila vlast

Uz — za jutarnji period protesta (obično ih je najviše uveče, tokom zvaničnog dijela, obraćanja političara) — pojačane snage policije, u 10.00 je na plato ispred Skupštine pristiglo, za ovo doba, takođe značajno više građana, njih do 1.000, koji su bili spremni na reakciju nadležnih organa.

U jednom trenutku sa druge strane ograde, među policajcima, pojavile su se dvije komunalne policajke, što je među demonstrantima dočekano zvižducima. One su se tu zadržale samo nekoliko minuta, pa su se udaljile.

© Marko MilačićCrnogorski policajac koji obezbeđuje miting DF u Podgorici
Crnogorski policajac koji obezbeđuje miting DF u Podgorici - Sputnik Srbija
Crnogorski policajac koji obezbeđuje miting DF u Podgorici

Da među državnim i lokalnim organima vlada svojevrsna konfuzija pokazuje i podatak da je Komunalna policija najavila da će od jutros na ovom potezu biti omogućen saobraćaj, dok je, sa druge strane, MUP (na čijem je čelu Raško Konjević, SDP) odobrio zabranu saobraćaja do 10. oktobra!

To je pomenuo poslanik DF-a i potpredsjednik Skupštine Branko Radulović, koji je najavio da će rješenje nadležnih, kada stigne, organizatori „baciti u vodu“:

„Jer, kod njih se više ništa ne zna. Jedan organ donosi jednu odluku, drugi organ donosi drugu odluku, treći — treću, peti — petu… Potpuni haos vlada u ovom režimu. Ti koji su trebalo da dođi, a nijesu imali petlje da dođu, htio sam im reći da sam ja taj i taj, da predstavljam najhrabrije i najpoštenije, da je ovo slobodna teritorija i da ona nama pripada i po Bogu i po demokratskim tekovinama, pa ljudski prvo da ih zamolim, a onda da im kažem: bježite odavde!“

© Marko MilačićMiting DF u Podgorici
Miting DF u Podgorici - Sputnik Srbija
Miting DF u Podgorici

Da današnji događaj predstavlja još jednu pobjedu okupljenih građana misli i poslanik Demokratske narodne partije (konstituent DF-a) Vladislav Bojović. Za Sputnjik kaže:

„Ovo je još jedna potvrda da su građani spremni i da osjete da je trenutak da dođu, da brane pravo na mirne i demokratske proteste i da zaštite ovaj prostor koji smo ovdje zauzeli, potpuno legitimno i u skladu sa Ustavom i demokratskim standardima“.

Bojović kaže da je evidentno da je sistem u stanju konfuzije i dezorijentacije.

„To je apsolutno pokazatelj da ni vrh režima u ovom trenutku nije u stanju da sam sebi razjasni šta mu je činiti. Oni ne znaju šta da rade u ovom momentu. Mi im još jednom poručujemo da je jedini izlaz iz ove situacije da prihvate naše legitimne zahtjeve“.

Tokom okupljanja dogodio se i incident kada je fotografu „Pobjede“ Dobrilu Malidžanu polomljen aparat. Organizatori tvrde da je demonstrant od njega tražio da vidi da li ga je fotografisao. Malidžan tvrdi da je aparat polomila „osoba u invalidskim kolicima, iako je on nije fotografisao“, da je toj osobi pokazao aparat kako bi je uvjerio u to, ali je čovjek, kako kaže, ipak uzeo aparat i slomio ga.

Predstavnici organizatora kažu da je hendikepirana osoba više puta zamolila fotografa da je ne fotografiše, te da je ovaj bio uporan, što je dovelo do tenzija. Organizatori su se ipak izvinili zbog toga što je došlo do incidenta.

Za večeras je najavljen novi skup, kao i obično, u 18.30, ali i protestne šetnje po ostalim gradovima Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala