Neizgovorena kletva Mire Marković

© Foto : Medija centar BeogradRatko Dmitrović, Momir Bulatović i Zdenko Tomanović na promociji knjige Mirjane Marković
Ratko Dmitrović, Momir Bulatović i Zdenko Tomanović na promociji knjige Mirjane Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Supruga bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković obratila se danas javnosti u Srbiji prvi put posle više od decenije, izjavom snimljenom specijalno za promociju njene poslednje knjige „Bilo je to ovako“ objavljene u izdanju kompanije „Novosti“.

„Moja knjiga je biografija vremena u kome su se našle moja zemlja i moja porodica. Ja sam o tom vremenu pisala dok je trajalo“, poručila je Mirjana Marković u izjavi snimljenoj u Moskvi.

11. marta 2006. umro Slobodan Milošević, bivši predsednik SRJ u pritvoru Haškog tribubala - Sputnik Srbija
Godišnjica smrti Slobodana Miloševića: Između Boga i glogovog koca

Prema rečima Ratka Dmitrovića, direktora kompanije „Novosti“ koja je izdala knjigu, ideja je bila da se Mira Marković direktno telefonski uključi i pozdravi publiku na promociji, ali je to iz tehničkih razloga bilo neizvodljivo, pa je emitovano unapred snimljeno njeno obraćanje.

„Propustila sam da na kraju knjige napišem jednu rečenicu koje sam se setila kasnije. To je jedna Sartrova rečenica i ona glasi: Da li su mrtvi pali uzalud? Ako svet treba da ostane kakav jeste — onda jesu. A ja ipak dodajem — možda neće ostati isti, možda će biti bolji, takav ishod proizilazi iz prirode homo sapiensa. Priroda homo sapiensa je oslonac svakog, i mog, optimizma. I pozdravite Srbiju“, zaključila je Markovićeva svoje obraćanje, propraćeno aplauzom prisutnih.

Bivši predsednik Crne Gore i premijer SRJ Momir Bulatović rekao je da su Milošević i Mira Marković bili mitski par, a sećanja Mire Marković iznesena u knjizi nazvao je blagoslovom. Bulatović je rekao da je nepravda koja je nanesena porodici Slobodana Miloševića, a posebno posle njegove smrti, potpuno nezakonita i ispod bilo kojeg „nivoa morala i časti i apsolutno i surovo je nepotrebna“. Ona traje i do dana današnjeg, dodao je Bulatović.

Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić - Sputnik Srbija
Godišnjica 5. oktobra: 15 godina koje su pojele Srbiju

„Voleo bih da ovu knjigu pročitaju i pomenuta gospoda predsednici, iako sam siguran da oni to neće uraditi. Ne samo zato da bi se obavestili kako je sve to bilo. Nezavisno od toga i broja čitalaca, ova knjiga lansira neizgovorenu kletvu koja će obeležiti ostatak života mnogih, a posebno onih koji su smatrali da se zarad očuvanja svog položaja i privilegija može loptati tuđom glavom. Valja napomenuti da Mira Marković nikoga ne mrzi i da je svima oprostila“, rekao je Bulatović.

Advokat Zdenko Tomanović koji je, kako je rekao, jedini video mrtvog Miloševića u Hagu, ocenio je da je odnos države prema bivšem predsedniku dok je bio u Haškom tribunalu bio ponižavajući. Kad je reč o procesima koji su protiv njega vođeni pred domaćim pravosuđem, sa aspekta prava — tu nije bilo nikakvih krivičnih dela, smatra Tomanović.

Na promociji se čuo i predlog da se od profita od knjige na zgradi, gde su tokom sedamdesetih živeli Milošević i Markovićeva, podigne spomen-ploča, ali ga je Dmitrović odbio uz obrazloženje da kompanija „slabo stoji sa parama“.

Dmitrović je rekao i da je honorar Mire Marković „u skladu sa evropskim standardima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala