Euleks hapsi sitne ribe da izbegne krupne ili...

© AP Photo / ZvekiEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hoću da verujem da će uhapšeni možda biti zaštićeni svedok koji će možda progovoriti i o onima koji su mu izdavali naredbe, kaže Trajkovićeva, reagujući na hapšenje jednog od pripadnika OVK koji se, između ostalog, tereti i za trgovinu organima.

Hapšenje Šemšita Krasnićija u Prizrenu ne bi imalo takvog odjeka među kosovskim Srbima da se nije desilo u trenutku kada je Sabit Geci, protiv kojeg je trebalo da svedoči, pušten na uslovnu slobodu. I Geci, kog je tužilaštvo Euleksa osudilo na 12 godina robije zbog učešća u zločinima protiv Srba, uključujući nelegalnu trgovinu organima, i Krasnići se u izveštaju Klinta Vilijamsona, bivšeg šefa Euleksovog tima za istragu zločina na Kosovu, pominju kao deo oružane grupe OVK koju je predvodio Hašim Tači, a dovode se u vezu sa izveštajem.

Hapšenje - Sputnik Srbija
Krasnići uhapšen zbog ratnog zločina

Dakle, pitanje, i to ne bez osnova, jeste da li Priština ovim hapšenjem iskazuje saradnju ili želi da izbegne hapšenje „krupnih“ riba hapšenjem sitnih?

Odgovori sagovornika Sputnjika na ovo pitanje su različiti.

Srpski ministar u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić veruje da je ovo dobro, jer pokazuje da institucije na Kosovu rade ono što je njihov posao.

„Oni koji su osumnjičeni za bilo kakva nedela treba za to da odgovaraju, i u tom smislu ne treba da bude zaštićenih“, kaže ministar Jevtić.

Milorad Todorović iz Udruženja za oteta i nestala lica uveren je da je ovo potez koji govori da će se stvarno istražiti slučajevi nestalih Srba i trgovina organima.

„U interesu je svetske zajednice da se dokaže da je istina ono na šta je upozorio bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti“, kaže on i upozorava da je još ostalo da se formira Specijalni sud za zločine OVK, ali da se sa time odugovlači, te da nije siguran da će taj sud uskoro početi sa radom.

Todorović ne sumnja da će, iako je uhapšeni Krasnići bio takozvani „niži“ rang u komandnom lancu, pravda stići i do vrha.

„U jednom lancu postoje karike i postoji glavna karika za koju se sve ostale vežu. Mislim da će se taj lanac raspasti i da će odgovarati i oni najodgovorniji, odnosno i oni koji su naređivali i oni koji su činili ta dela“, uveren je Todorović.

Pripadnici terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Islamska država i OVK — isto se ponašaju

Bivša poslanica kosovskog parlamenta Rada Trajković ovo hapšenje vidi drugačije.

„Albanija je bila država koja je najdirektnije bila umešana u trgovinu organima, i za našu komunikaciju je bitno da se to zna. Mi sa pravom očekujemo od njih izvinjenje i Srbima i našoj državi. Ovo hapšenje jeste važno za Kosovo u momentu kada pokušavaju da predstave da su sposobni da vode velike procese. Ali u isto vreme iz ’zdravstvenih‘ razloga teritoriju Kosova napušta Geci, koji je osuđen za zločin prema Srbima i koji je deo Dreničke grupe koja je nad Srbima napravila etničko čišćenje. Za nas ovo hapšenje jeste poruka vlastima u Prištini da će se proces najverovatnije voditi na jedan drugačiji način. Hoću da verujem da će uhapšeni možda biti zaštićeni svedok koji će možda progovoriti i o onima koji su mu izdavali naredbe“, kaže Trajkovićeva.

Trajkovićeva dodaje da je po njenom mišljenju nejasno koji je razlog za ovo hapšenje i podseća da još nije potpisan sporazum između Kosova i Holandije u vezi sa Specijalnim sudom kako bi mogao da počne da radi. Ona kaže da Tači na neki način uslovljava podnošenje tog potpisa Holandiji sa davanjem vizne liberalizacije Kosovu, čime Tači prolongira početak rada suda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala