Sirija mu domovina, a Srbija dom

© Sputnik / Senka MilošLamak Kuder, student iz Sirije
Lamak Kuder, student iz Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lamak Kuder, student medicine BU, govori za Sputnjik o ratu u Siriji i drami njegove porodice u Hami - „Rusi su nam bliži po mentalitetu, shvataju šta se dešava“.

Lamak Kuder počeo je da studira neposredno pre užasnog razaranja njegove zemlje, sad je na petoj godini medicine. Otac, takođe lekar, novosadski student, bio je primoran da zbog nasrtaja pripadnika Islamske države napusti ordinaciju i kuću u pustinjskom delu zemlje i vrati se u rodno selo nedaleko od grada Hame.

Sirijka ljubi poster na kojem je fotografija ruskog predsednika Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Sirijci: Rusi su naši junaci

Lamak je predsednik Unije studenata iz Sirije u Srbiji. Ima ih više od trideset, uglavnom su muslimani, ali je verska pripadnost u udruženju najmanje važna, kao i politička. Deo studenata podržava aktuelnu vlast, a deo navija za opoziciju. Većina se, međutim, slaže oko jednog — pakao koji je nastao u Siriji zbog jačanja islamskih fundamentalista mora prestati.

Budući lekar smatra da je do intervencije Rusije u njegovoj zemlji došlo posle velikog strpljenja te države, koja je dugo gledala kako Zapad igra svoju igru.

„Hitler je bio je najjača sila na planeti, a vi ste ga srušili za samo par godina. Amerika i Rusija su to zajedno uradile. Kako sada Amerikanci mogu da kažu da će rat da traje 20 godina. Vidimo šta hoće Amerika, da sruši celu ovu oblast. Mislim da je Rusija to ozbiljno shvatila — ako se rat nastavi, teroristi će srušiti kulturu celog Srednjeg istoka. Rusi su nam bliži po mentalitetu, shvataju šta se dešava“, kaže Lamak Kuder.

© Foto : Ustupljeno iz privatne arhiveStudentska delegacija Unije studenata iz Sirije u Srbiji na sastanku sa predstavnicima Ambasade Sirije.
Studentska delegacija Unije studenata iz Sirije u Srbiji na sastanku sa predstavnicima Ambasade Sirije. - Sputnik Srbija
Studentska delegacija Unije studenata iz Sirije u Srbiji na sastanku sa predstavnicima Ambasade Sirije.

On tvrdi da prijateljske veze Sirije i Rusije nisu od juče, da su najbolje vidljive u ruskoj književnosti i da je najvažnije to što je Rusija oduvek podržavala nezavisnost njegove zemlje.

Podvlači da ekonomska saradnja ne mora da uvek bude na prvom mestu, pre poštovanja.

„Rusija ima ekonomske interese, ima ih svaka zemlja, da se ne zavaravamo, ali ako se sruši Sirija, užas će jednog dana doći i do Rusije. Vidite šta se dešava u Ukrajini. To nije od juče, vidite li ovu zaveru, kako je sve počelo, ne treba mnogo razmišljati o odnosu Rusija-Sirija i Rusija-Ukrajina, sve je jasno“, kaže Lamak.

Syria's President Bashar al-Assad is seen during an interview with the American magazine Foreign Affairs published in Damascus January 26, 2015 - Sputnik Srbija
Asad: Samo Sirijci mogu da odluče (video)

Prošlo je dosta vremena od početka rata dok sirijski studenti nisu shvatili šta se dešava u njihovoj zemlji. Mnogi sada volontiraju za humanitarne organizacije kao prevodioci, pokušavajući tako da pomognu svom narodu. Čovek mora da prihvati situaciju, istinu onakvom kakva jeste, objašnjava Lamak.

On i kolege neprekidno prate vesti, na sirijskim, američkim i srpskim sajtovima. Upoređuju, debatuju, ali i proveravaju kakva je situacija na terenu. Vest o civilnim žrtvama tokom akcije ruske avijacije nikog nije ostavila ravnodušnim, ali je i brzo proverena.

„To je, kao što je rekao Putin, očekivana reakcija, da će da kažu da je u napadu bilo civilnih žrtava. U pitanju su precizne informacije koje oni dobijaju od naših vlasti, oni tačno znaju koga treba da bombarduju, u koje vreme. To je priča za decu. Američki mediji su javili da je napadnuta Slobodna armija, opozicija, a drugog dana su to demantovali. Gledam te snimke, na jednom sajtu opozicije kažu da su poginuli žene i deca, ali na snimku ih nema. Svakom pametnom čoveku je jasno da je to daleko od istine“, zaključuje Lamak.

Suhoj Su-34 u letu - Sputnik Srbija
Kraj se bliži: Islamska država puca po šavovima

Rat mu je odneo mnogo prijatelja, brata od strica, sestru od tetke. Povremeno nema vezu sa porodicom, jer njegovi u selu nemaju internet, nema struje. Finansijska situacija u zemlji sve je teža, međutim, mladi Sirijac već četiri godine ima stipendiju Republike Srbije.

Kaže da Srbiju voli oduvek. Mogao je da bira gde će da studira — u Srbiji ili Rusiji. Izabrao je Srbiju zahvaljujući pričama svojih roditelja. I Lamakov brat je u Beogradu, oženio je Srpkinju.

„Volim Srbe toliko da smatram da su oni moj narod, ni prvi ni drugi nego moj narod“.

Otkad traje kriza teško mu je da se drži velikih planova, kaže, sve je toliko neizvesno da je najbolje živeti za danas. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala