Kraj se bliži: Islamska država puca po šavovima

© Flickr / poter.simonSuhoj Su-34 u letu
Suhoj Su-34 u letu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Islamska država je u ozbiljnoj nevolji, jer su teroristi bombardovanjem pritisnuti sa svih strana, a njihova privreda u međuvremenu puca po šavovima. Da bi poboljšali stanje u svom budžetu trebalo bi da zauzmu nove teritorije, što im je, dok ih preleću ruski avioni, praktično nemoguće.

S početkom ruskih vazdušnih udara došla su teška vremena za samoproglašeni islamski kalifat: područja pod kontrolom ID se smanjuju iz dana u dan pod udarima ruskih raketa koje su teroriste saterale u „ćošak“, kaže novinarka RIA Novosti Svetlana Kolodnova.

Militanti Islamske države - Sputnik Srbija
Američka koalicija ne zna protiv koga ratuje

Ispostavlja se da „obični“ pripadnici terorističke ID postaju znatno siromašniji zbog smanjenja plata. Mnogi od njih su počeli da beže iz kalifata, uprkos riziku da izgube glave ukoliko ih uhvate njihova dojučerašnja braća po oružju.

„Stotine boraca beže od Islamske države zbog niskih plata“, rekla je Kolodnova, pozivajući se na izjave onih koji su uspeli da prebegnu.

Pre godinu dana finansije Islamske države stajale su prilično dobro. Teroristi su zarađivali milione dolara od ilegalne trgovine naftom, oporezivanja naroda na osvojenim teritorijama, prodaje drevnih umetničkih predmeta, trgovine ljudima, otkupnina i sredstava od svojih naftom bogatih „sponzora“ iz Persijskog zaliva, navodi Kolodnova.

Dečak, pripadnik terorističke organizacije Islamska država - Sputnik Srbija
Irak: Koliko košta talac ID?

Sada se postavlja pitanje: Gde je sav novac otišao?

Pre svega, iračka vojska je potisnula ID sa naftnih bušotina u toj zemlji, Drugo, SAD koriste svoje kanale kako bi iskorenile posrednike koji su pomogli ID da prodaje naftu na crnom tržištu. A kada su počeli vazdušni udari, ova teroristička organizacija je prestala da prima pomoć od sponzora zbog rizika da ta pomoć bude uništena, objašnjava novinarka.

Pored svega toga, što više ljudi beži iz kalifata, toliko je manje onih koji plaćaju porez. Oni koji još žive na teritorijama koje kontrolišu teroristi muku muče sa plaćanjem nameta, jer ID ne može da obezbedi posao ljudima, a najveći deo budžeta troši na kupovinu oružja.

Lovac suhoj Su-25 - Sputnik Srbija
Su-25SM najveći neprijatelj ID

Kako bi oživela svoju ekonomiju, ID bi trebalo da zauzme luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. U ova dva grada sada su baze u kojima su ruski bombarderi. To je sada nezamislivo, napominje Kolodnova i zaključuje.

Ne postoji mnogo toga što bi ID mogla da uradi u ovom trenutku. Ova organizacija je pritisnuta sa svih strana, novac sve brže nestaje, a teroristi beže ili se predaju na milost i nemilost pobednika. Predaja je izgleda najbolji izbor, pogotovo posle svih nevolja i nedaća u koje su doveli Siriju i Irak u poslednjih nekoliko godina. Vreme za naplatu se približava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala