Američka koalicija čeka završetak istrage o Kunduzu

© WikipediaAmeričke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke koalicione snage u Avganistanu saopštile su danas da u narednih nekoliko dana očekuju okončanje preliminarne istrage na višenacionalnom nivou o tome da li je u njihovom vazdušnom napadu na Kunduz pogođena bolnica organizacije Lekari bez granica (MSF).

Američki predsednik Barak Obama danas je takođe rekao da čeka rezultate istrage u vezi sa vazdušnim napadima na Kunduz u Avganistanu, u kojima su poginule 22 osobe, većom lekari francuske humanitarne organizacije Lekari bez granica. Među žrtvama je i četvoro dece.

Avganistan, bolnica - Sputnik Srbija
SAD nastavile da bombarduju bolnicu posle obaveštenja (video, foto)

Pošto je američka vojska saopštila da je „moguće da je gađanje talibana u severnom avganistanskom gradu izazvalo kolateralnu štetu“, Obama je izrazio najdublje saučešće i naveo da očekuje iznošenje svih činjenica u vezi sa tim slučajem i da će tada doneti odluku, prenosi AP.

Organizacija Lekari bez granica nedvosmisleno je okrivila SAD i njihove vazdušne napade, iako avganistanski zvaničnici navode da je „helikopter uzvratio vatru talibanskim borcima koji su se skrivali u objektu“.

Iz te humanitarne organizacije demantovali su da su se talibanski borci iz njihovog objekta borili protiv avganistanskih i NATO snaga, navodi Rojters.

Talibani su zauzeli Kunduz prošlog ponedeljka, ali su se, u međuvremenu, povukli iz većeg dela grada zbog kontranapada zvaničnog Kabula.

Sporadične bitke su nastavljene pošto avganistanske bezbednosne snage pokušavaju da „očiste“ preostale pozicije ekstremista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala