SAD nastavile da bombarduju bolnicu posle obaveštenja (video, foto)

Pratite nas
Bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu nastavljeno je i 30 minuta nakon što su o obavešteni zvaničnici u Vašingtonu i Kabulu, saopštila je Međunarodna humanitarna organizacija „Lekari bez granica“. „Medicinska ustanova je moguća kolateralna šteta napada“, naveo je portparol NATO–a Brajan Trajbus.

Međunarodna humanitarna organizacija „Lekari bez granica“ (MSF) saopštila je danas da je njeno osoblje besomučno telefonom zvalo vojne zvaničnike NATO-a u Kabulu i Vašingtonu, tokom sat vremena koliko je trajalo bombardovanje bolnice u gradu Kunduz u Avganistanu.

Prva bomba pala je na bolnicu oko 2.10 ujutru, a osoblje MSF pozvalo je zvaničnike NATO u Kabulu u 2.19, a vojne zvaničnike u Vašingtonu nekoliko minuta kasnije, preneo je Rojters. Bombardovanje je nastavljeno do 3.13 časova.

Agencije su jutros javile da je u bombardovanju bolnice MSF u Kunduzu poginulo najmanje devet ljudi, dok je 37 ranjeno.

Američka vojska je priznala da je moguće da je bombardovala bolnicu, a taj incident podgrejao je zabrinutost u vezi sa vazdušnim udarima SAD u Avganistanu, koji su kontroverzna tema u najdužem ratu u kom SAD učestvuju.

U trenutku bombardovanja u bolnici se nalazilo 105 pacijenata i 80 zaposlenih, Avganistanaca i stranaca. „Lekari bez granica“ su saopštili da je bolnica tokom vazdušnog napada pogođena više puta.

Iako avganistanske vlasti tvrde da su preuzele kontrolu nad Kunduzom od talibana, borbe između dve strane se nastavljaju. Talibani su u ponedeljak osvojili Kunduz i grad su držali pod kontrolom sve do četvrtka, kada su ih potisnule vladine snage.

„Duboko smo šokirani zbog napada, ubistva našeg osoblja i pacijenata i udarca koji je nanet zdravstvu u Kunduzu“, izjavio je jedan od direktora MSF Bart Jansens.

MSF navodi da je tačna lokacija bolnice dostavljena vlastima i u Kabulu i u Vašingtonu u više navrata u proteklih nekoliko meseci, uključujući i ovu nedelju, da se ne bi našla u uzajamnoj vatri te dve strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala