Marsom teku potoci vode

© Flickr / BluedharmaZemlja i Mars
Zemlja i Mars - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici Američke svemirske agencije (NASA) saopštili su danas da na Marsu ima vode, i to ne samo zaleđene već i u tečnom stanju.

„Mars nije suva, jalova planeta kao što smo nekad mislili“, kazao je na konferenciji za novinare Džim Grin, direktor planetarne nauke NASA, naglašavajući da je na Crvenoj planeti pronađena tečna voda.

Kako javljaju strane agencije, reč je o slanoj vodi koja teče u potocima kroz kanjone i kratere Marsa tokom letnjeg perioda.

Istraživači ističu da njihova najnovija posmatranja „snažno potvrđuju“ staru teoriju po kojoj slana voda svakog leta teče niz pojedine marsovske padine.

Duge, tamne mrlje koje voda ostavlja za sobom, pojavljuju se tokom najtoplijih meseci na Marsu, a nestaju kada površinska temperatura padne tokom ostatka godine.

Piramida na Marsu, fotografija planetarnog rovera „Kjuriositi“ - Sputnik Srbija
Hoće li milioneri finansirati kolonizaciju Marsa?

So snižava tačku smrzavanja vode, a naučnici navode da bi to moglo da objasni ovu sezonsku „bujicu“.

Budući da je voda ključni element života, ovo otkriće bi moglo da ima ogromne implikacije, jer su šanse da na Marsu postoji neki oblik života sada daleko veće.

Naučnici napominju da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo eventualno prisustvo mikroskopskog oblika života na "crvenoj planeti".

Naučnici su dugo verovali da je nekada davno voda slobodno tekla Marsom, ali da je usled klimatskih promena, pre oko tri milijarde godina, došlo do njenog drastičnog povlačenja i isparavanja u svemir.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala