Patrijarh: Još nije vreme za papinu posetu

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaNjegova svetost patrijarh srpski Irinej
Njegova svetost patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva smatra da još nije vreme da papa poseti srpsku Crkvu, izjavio patrijarh Irinej, koji kaže da papu kao državnika vlasti mogu uvek da pozovu da poseti Srbiju i da se Crkva u to neće mešati.

„Mi kao Crkva ne bismo imali ništa protiv, nama bi čak bila i čast da primimo papu, ali imamo u vidu ogroman broj našeg naroda koji je iz Hrvatske proteran, a neki i danas žive kao izbeglice u teškim uslovima“, rekao je patrijarh u intervjuu za portal „Vesti onlajn“.

Episkop bački Irinej - Sputnik Srbija
Episkop Irinej: Poseta pape nije tema

Patrijarh je podsetio da su se za vreme Drugog svetskog rata strašne tragedije dogodile na tim prostorima, čak je veliki broj katoličkog klira uzeo učešća u najgnusnijim delima nad srpskim narodom.

„Mi smo bili jedna crkva do polovine 11. veka i imamo mnogo zajedničkog. Kamo sreće da smo bliži jedni drugima, jer na onom zajedničkom treba da gradimo zajednicu od koje sigurno ne bi bilo štete nego koristi, ali smatramo da još nije vreme za takvu posetu“, rekao je patrijarh.

Govoreći o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca, srpski patrijarh kaže da je SPC o tome već sve rekla, te da je reč o čoveku koji je u tragičnom vremenu bio na čelu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Slika Alojzija Stepinca - Sputnik Srbija
Kanonizacija Stepinca na čekanju

„Nemamo podataka, bar javnih, da je išta učinio da ublaži stanje našega naroda u Hrvatskoj i da spreči genocid koji je sproveden nad našim nedužnim narodom, nad decom“, naveo je Irinej.

On je podsetio i da je u selu Mlaki, kraj Jasenovca, bio logor od 20.000 dece, da je Nemica, rođena u Beču, udata za Srbina Budisavljevića u Zagrebu, iz tog logora izvukla 12.000 dece.

„A mi“, kazao je patrijarh, „nemamo nijedan dokaz da je kardinal Stepinac spasao jedno dete“.

„Tamo je sproveden genocid. Mi ne znamo koliko je Stepinac tome doprineo, ali znamo da ništa nije učinio da ne dođe do toga. Kažu da postoje neka pisma koja je pisao Paveliću, to verovatno, ali javno nigde nije istupio, a primio je najveća odlikovanja od Pavelića u tom mutnom i teškom vremenu“, rekao je Irinej.

Slika Alojzija Stepinca - Sputnik Srbija
Papa ne odustaje od kanonizacije Stepinca

U intervjuu, koji je poglavar SPC dao tokom posete Kanadi u funkciji administratora Eparhije kanadske, patrijarh je poručio srpskom narodu da, iako su nevolje sadašnjeg vremena prevelike, sve je to, kaže, trenutno stanje, te da će srpski narod pokazati da je miroljubiv narod, narod koji zna šta je kultura, narod koji zna šta je država i da će to stanje biti promenjeno, na radost i na korist našeg naroda.

Upitan gde se danas nalazi SPC, patrijarh kaže da je ona tu gde je uvek i bila sa svojom misijom, sa svojom ulogom u narodu.

„Ona je svojom ulogom imala značajan doprinos u stvaranju i postojanju naše države i njena uloga, ma koliko neko imao neko drugo mišljenje, vidna je i poznata u našoj istoriji, našoj kulturi. Mnogo čega ne bi bilo da nije bilo Crkve“, zaključio je patrijarh.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala