Izbori u Kataloniji

© AFP 2023 / JOSEP LAGOIzbori u Kataloniji
Izbori u Kataloniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
U španskoj pokrajini Kataloniji su jutros u devet sati otvorena birališta na regionalnim parlamentarnim izborima koji se doživljavaju kao referendum o otcepljenju tog bogatog regiona od Španije, ukoliko se birači većinski opredele za stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije.

Glasačka mesta u tom regionu na severoistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika biće zatvorena u 20 časova.

Prema poslednjim anketama, borci za nezavisnost mogli bi da osvoje tesnu većinu i u tom slučaju, kako su najavili, Katalonija bi jednostrano proglasila nezavisnost u roku od 18 meseci.

Pristalice nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Da li će Španija eksplodirati?

Za nezavisnost se zalažu dve koalicije — „Zajedno za da“, na čijem čelu je aktuelni predsednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne levice „Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)“, koja zagovara otcepljenje od EU i Trojke, a koja bi, po procenama posmatrača, mogla da bude „jezičak na vagi“ u budućoj preraspodeli snaga.

S druge strane, koalicija „Katalonija, da, mi možemo“, koju čine levičarski Podemos i katalonska Zelena socijalistička partija, zagovaraju federalnu Španiju i održavanje referenduma kako bi se rešilo nacionalno pitanje u Kataloniji.

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mesta u parlamentu da bi mogle da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja, prenosi Rojters.

Slavlje u Kataloniji posle izbora - Sputnik Srbija
Katalonija želi deo Španije i Francuske

U tom slučaju, Mas obećava da će „progurati secesiju“ pokrajine, u kojoj živi oko 7,5 miliona ljudi i koja ostvaruje petinu španske proizvodnje.

„Jasno je da je, ako osvojimo većinu glasova 27. septembra, priča o referendumu završena. Ako pobede kandidati koji su za otcepljenje, Katalonija će proglasiti nezavisnost u roku od 18 do 24 meseca“, istakao je Mas ove nedelje u intervjuu za AFP, upozorivši da, ukoliko se Madrid sa tim ne složi, Katalonija neće platiti svoj deo španskog duga.

Vlada u Madridu, koja se snažno opire otcepljenju Katalonije, čime bi ostala bez velikih kompanija i banaka, upozorila je na ekonomsku i finansijsku propast u slučaju da do otcepljenja dođe, podseća francuska agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala