Otvaranje granice sa Hrvatskom do kraja dana

© Tanjug / NEMANJA JOVANOVICGranica između Srbije i Hrvatske
Granica između Srbije i Hrvatske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Granica između hrvatske i Srbije biće otvorena do kraja dana, objavio je portal zagrebačkog Večernjeg lista pozivajući se na nezvanične izvore.
Premijer Hrvatske Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović ukida blokadu danas ili sutra

Nakon zatvaranja graničnog prelaza Bajakovo za teretni saobraćaj došlo je do zaoštravanja odnosa između Hrvatske i Srbije.

Srbija je reagovala protivmerama i nakon ponoći u četvrtak blokiran je ulazak vozila sa hrvatskim registarskim tablicama i promet robe proizvedene u Hrvatskoj, bez obzira na to ko je prevoznik.

Hrvatska je potom blokirala i putnički saobraćaj preko Bajakova.

Ranije danas premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da sa saradnicima intenzivno razgovara da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Zaslužili smo otvaranje poglavlja do kraja godine

„Naša mera na granici (sa Srbijom) možda je bila tvrda, ali ona je bila u odbrani nacionalnih interesa i kontrole toka migranata koji kroz Srbiju prolaze bez ikakve kontrole“, rekao je Milanović.

Ovakva Milanovićeva izjava došla je neposredno nakon što je iz Brisela saopšteno da je od Zagreba zatraženo hitno objašnjenje odluke o zatvaranju graničnih prelaza sa Srbijom za kamionski saobraćaj.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič izjavila je na konferenciji za medije u Briselu da je to učinjeno u kontekstu istrage pravne službe Evropske komisije o mogućem kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od Hrvatske, nakon što je premijer Srbije

Aleksandar Vučić u pismu funkcionerima EU upozorio da je SSA prekršen.

„Naše prve procene kažu da postoje ozbiljni problemi u vezi sa usklađenošću odluke hrvatske vlade sa SSA“, izjavila je ona. 

Na optužbe hrvatskog premijera Milanovića o tajnim susretima sa liderom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, Vučić kaže da se s Karamarkom video samo jednom i to na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović. Vučić je tako negirao sve navode o „zaveri ekipice“, kako je to predstavio Milanović. „Toliko je to tajni sastanak bio da je tom susretu prisustvovalo 50 Milanovićevih policajaca“, dodao je Vučić koji je ponovio da se s Karamarkom sreo samo tada. Dodao je da ne želi da reaguje na takve izjave i poručio da ćemo „mi Hrvate i hrvatske građane, kao i danas, dočekivati na najbolji način i ubuduće“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala