Indija spremna da ugosti značajan samit G4

© AFP 2023 / DON EMMERT Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Indija je najavila samit zemalja G4, gde će se razmatrati proširenje Saveta bezbednosti UN, nedugo nakon što je premijer Narendra Modi došao doputovao u Njujork. Oni će se sastati prvi put posle 10 godina da bi „unapredili nedavno usvojen tekst“ pregovora o reformama UN, rekao je stalni predstavnik Indije u UN, Asoke Mukerji.

Sednica Saveta šefova država-članica ŠOS-a u raširenom sastavu - Sputnik Srbija
Indija i Pakistan uskoro nove članice ŠOS-a
Na samitu u subotu 26. septembara, koji je inicirala Indija, domaćin će biti Modi, a prisustvovaće japanski premijer Šinzo Abe, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Brazila, Dilma Rusef.

Generalna skupština UN je 14. septembra usvojila Odluke o reformama SBUN, koje prvi put stavljaju pred javnost predlog da se omogući osnov za pregovaračke reforme. Pregovori treba da počnu u novembru i Indija se nada da će se proces završiti u ovo doba sledeće godine. Ali zvaničnici su rekli da su svesni izazova, i da neće biti lako.

Grupa zemalja koja uključuje Pakistan ima prećutnu podršku Kine, protivi se reformama, koje obuhvataju proširenje Saveta bezbednosti. Indija je jak kandidat za trajno sedište ako Savet bezbednosti, koji trenutno ima 15 članova, bude proširen.

Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija
Rusija, Indija i Kina žele reformu MMF
Nju Delhi ima podršku svih pet stalnih članica SBUN — Kine, Rusije, SAD, Velike Britanije i Francuske, ali kad je o Pekingu reč, on je malo sumnjičav. Osim toga, Kina će se protiviti bilo kojoj grupi koja uključuje Japan.

Najavljujući samit, rekli su zvaničnici, Indija šalje poruku da planira da gradi na značajnoj opštoj odluci skupštine.

Članovi G4 očekuju da se dokument, koji se još uvek sastavlja, objavi na kraju samita i koji će obelodaniti i predloge toka pregovora, rekao je izvor.

Najava dolazi na početku premijerove petodnevne posete Americi i direktno je povezana sa nedavnim naporima Indije, uključujući i Modijevo pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. U pismu, Modi je napisao da „će relevantnost i efikasnost UN zavisiti u velikoj meri od unutrašnje reforme Ujedinjenih nacija, posebno njenog Saveta bezbednosti“.

Samit G4 je dobar početak za premijera, koji je stigao ovamo iz Irske u pratnji velikog broja pristalica koji su ga strpljivo čekali satima. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala