Mađarska: Hvala Srbiji što nije podlegla pritiscima Hrvatske

© Tanjug / Tanja ValičPeter Sijarto i Aleksandar Vučić
Peter Sijarto i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto zahvalio se Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske, navodeći da je Mađarska uputila protestnu notu Hrvatskoj, jer smatra da je nepošteno što uslovljava Srbiju i da traži od nje da izbeglice šalje u Mađarsku.

On je prilikom otvaranja fabrike „Tisa Automotive“ u Senti podsetio da je Mađarska do sada primila 230.000 izbeglica, koje je većinom registrovala, te da se uvek ponašala po međunarodnom pravu i pravilima.

Aleksandar Vučić u Senti - Sputnik Srbija
Vučić tražio od EU da se Hrvatska ponaša evropski (video)

Mađarska, dodao je, nedvosmisleno ima obavezu da podrži evropske integracione procese Srbije i njen je interes da Srbija postane što pre članica EU, a Hrvatskoj je poručio da svoje predizborne kampanje vodi na svojoj teritoriji i ne uvlači u njih Mađarsku.

Srpskog kolegu Ivicu Dačića obavestio je, kaže, da je hrvatska zatvorila prelaze, što prouzrokuje ozbiljne teškoće, konstatujući da migranciona kriza izaziva sada i ekonomsku štetu.

„Ne treba biti baba Vanga da bi procenili kolika će biti šteta od zatvaranja granica. Zato sam u petak bio u Beogradu kako bismo dogovorili da što pre otvorimo prelaze. Bilo je uzajamne spremnosti i dobre volje i to je uspelo“, kazao je Sijarto.

On, naime, tvrdi da treba izbeći da se ljudima koji žele legalno da prelaze granice prave teškoće samo zato što postoje neki koji žele ilegalno da prelaze državne međe.

„Država je država i zato što je u stanju da štiti svoje granice. Postoje jasna pravila u svim zemljama kako se prelaze granice. Nemojte da nastaje situacija da trpe oni koji legalno prelaze, a ne ilegalci“, poručio je Sijarto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala