Vučić: Čekamo EU do 14.00 sati, onda slede kontramere (video)

© Tanjug / Oksana ToskićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukoliko EU do 14.00 sati ne odgovori na situaciju na granici Hrvatske i Srbije, Srbija će preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice sa Srbijom za srpske kamione, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

„Čekamo da EU reaguje do 14.00 sati, a onda će Srbija reagovati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati da Hrvatska ne može da se iživljava, da ponižava Srbiju i da uništava privredu Srbije bez posledica“, istakao je Vučić.

Upitan kolika je šteta, Vučić je preneo da pretrpljena šteta zbog zatvaranja mađarskih i hrvatskih granica iznosi oko 20 miliona evra, ali da će ozbiljnija analiza tokom današnje sednice Vlade pokazati tačno stanje, ocenivši potez hrvatskih vlasti kao „skandal neverovatnih razmera“.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović: Srbija ne funkcioniše kao država

Premijer Srbije je ponovio apel hrvatskim vlastima da ne donose mere i sankcije protiv Srbije bez razloga.

Obrazloženje za taj potez, koje su tražili šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović od svojih hrvatskih kolega, premijera Vučića je šokiralo, jer je Hrvatska u zvaničnom dopisu tražila od Srbije da deo izbeglica preusmeri na mađarsku granicu i granice drugih država–članica EU.

Vučić je ponovio i da ovakvim ponašanjem Hrvatska krši brojne sporazume koje je Srbija potpisala sa EU — SSP, Barselonsku konvenciju UN i brojne konvencije o tranzitu, kao i međudržavni ugovor koji je Srbija potpisala sa svojim zapadnim susedom 1997. godine. 

„Odgovor Hrvatske spada u zonu sumraka — hajde vi Srbi pošaljite pola izbeglica na Horgoš, pola kod nas i pustićemo saobraćaj. To je zvaničan odgovor“, naveo je premijer primetivši da ponašanje Hrvatske dovodi celu EU u poziciju da krši civilizacijske norme.

Srbija se, prema njegovim rečima, suočava sa problemom izbeglica pet meseci, a Hrvatska samo pet dana i „opet oni imaju problema, a mi ih nemamo“.

Vučić je podsetio i da u prva četiri i po meseca niko od izbeglica nije išao u Hrvatsku, te da su oni sami birali svoje rute.

Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Hrvatske - Sputnik Srbija
Merkelova napravila haos, Hrvatska narušila odnose sa susedima

„Jel to znači da je trebalo da zaustavimo sav saobraćaj sa Makedonijom? Ako neka granica radi to je naša, a Hrvati ne kontrolišu izbeglice, kao plaše se da im uzmu otisak prsta. Mi se ne plašimo i kontrolišemo ih“, objasnio je premijer.

Najavio je da će Srbija reagovati hladne glave, ne kršeći propise, ali će pokazati Hrvatskoj „da ne može da se iživljava, da uništava privredu Srbije bez posledica i da ponižava našu zemlju“.

Na drugoj strani, dodao je, Mađarska je bila poštena, jer je zatvorila granicu u oba smera, a Hrvati su zatvorili prolaz za srpske kamione, ali „vrlo lepo“ njihovi kamioni idu u Srbiju.

„To što su uradili je katastrofa za ceo region. Oni mogu da budu neodgovorni koliko god hoće, ali prema nama ne mogu. To je katastrofalan signal, zamislite zovete investitore iz celog sveta, a onda kažete da ne mogu da pređu granicu. To tako ni mala deca ne zamišljaju da je moguće“, naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da je obaveza Vlade Srbije da štiti svoj narod od napada kao što su narušavanje ekonomije i vređanje poređenjem sa muvama i orlovima. On je zaključio da hrvatski potez predstavlja brutalni napad na Srbiju i pokušaj brutalnog uništavanja srpske ekonomije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala