Pregovori zavise od Evropske komisije, ne od Berlina

Pratite nas
Državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihail Rot rekao je večeras u Beogradu da je optimista da će još u toku ove godine da se otvore prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom.
Božidar Đelić drži penkalo kojim je potpisao SSP i Boris Tadić - Sputnik Srbija
Šengen puca — Srbija čeka otvaranje poglavlja

Državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihail Rot istakao je da bi otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom uputio jasan signal evropskom društvu u Srbiji da se ide napred.

„Mi bismo se radovali kada bi Srbija postala članica EU, ali je za to potreban napredak u još više oblasti, kao što su demokratija, vladavina prava, nezavisnost pravosuđa, sloboda medija i borba protiv korupcije. Imam utisak da ćemo u narednih meseci i godina imati dobar napredak“, rekao je Rot.

On je, odgovarajući na pitanje da li će Berlin omogućiti otvaranje poglavlja, rekao da očigledno postoji nesporazum i da nije u nadležnosti Berlina, već Evropske komisije u Briselu da vodi pregovore o pristupanju EU.

„Nemačka je blizak partner Srbije na dugom i sigurno teškom putu ka EU. Možete se osloniti na to da će moja vlada i Bundestag konstruktivno podržati ovaj proces“, objasnio je Rot, pomenuvši da ima povoda za optimizam da će još ove godine moći da se otvore prva poglavlja.

On je podsetio da je postignut potrebni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, koji je preduslov za otvaranje odgovarajućeg poglavlja.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala