Evropu će razoriti „izbeglice“

© AP Photo / Santi PalaciosIzbeglice iz Sirije
Izbeglice iz Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potvrđena je činjenica: prerušeni u izbeglice, s lažnim sirijskim pasošima, u Evropu ulaze obični ekonomski migranti, ali i agenti terorističkih grupa. Evropske specijalne službe to znaju, ali ništa ne mogu da učine.

Izbeglica može da postane bilo ko. Čak i Elizabeta Druga. Ili premijer Holandije. To je dokazao holandski novinar koji je nabavio sirijski pasoš s fotografijom premijera Marka Ritea za 750 evra. Radi uverljivosti je promenio ime šefa vlade: sada je on Malek Ramadan, izbeglica iz Damaska.

Situacija na Horgošu - Sputnik Srbija
„Zalivanje“ izbeglica vodenim topovima i „evropske vrednosti“

Posebno je neobično to što je obrazac pasoša ono što najviše pada u oči. Stvar je u tome što su u severnim oblastima Sirije borci oteli hiljade obrazaca zvaničnih dokumenata i sada prodaju pasoše svakome ko je spreman da ih plati.

„Sve što vam je potrebno jeste telefonski broj jednog od onih koji se time bave. I 750 evra. Za 40 sati pasoš će biti u vašim rukama“, ispričao je ovaj novinar.

S ovakvim pasošem se može tražiti zvanični status izbeglice u Evropskoj uniji. I nema odbijanja. Kao prvo, u Siriji se zaista ratuje. Kao drugo, u Evropi je sada prihvaćeno saosećanje sa svima koji izjave da „beže od krvavog Asadovog režima“. I nije važno što ti ljudi ponekad čak i ne govore arapski.

Mađarska policija na granici sa Srbijom - Sputnik Srbija
Mađarska pozvala rezerviste zbog izbeglica

Kako su uspeli da razjasne ruski novinari, među pridošlicama u južnu Evropu pravih Sirijaca ima veoma malo. I uglavnom ne beže od Asada, nego od samovolje Islamske države. Takve izbeglice, uostalom, imaju i prave pasoše jer nemaju potrebe za falsifikatima.

A sa lažnim sirijskim pasošima u Evropu sada putuje ko god želi. I to je dokazao holandski novinar. U Evropsku uniju tako dolazi ogroman broj običnih ekonomskih migranata iz raznih zemalja, koji ne polažu pravo na status izbeglica i odgovarajuće olakšice. Ali to je tek pola muke.

Pravi problem je u tome što je u toj masi praktično nemoguće otkriti agente terorističkih organizacija. A prema podacima libanskih specijalnih službi, svaki pedeseti migrant je maskirani terorista. Na to su upozorili britanskog premijera Dejvida Kamerona tokom njegove posete Libanu.

Aleksis Cipras, premijer Grčke - Sputnik Srbija
Cipras: U kakvu to Evropu idu izbeglice

Nije teško izračunati da je u Evropu u poslednjem talasu migranata dospelo već hiljade boraca, među kojima su i oni iz Islamske države.

Uzgred, što više bude bilo pravih izbeglica, to je veća verovatnoća da će se oni vremenom približiti teroristima. Vrbovanje je već počelo. U specijalnim službama evropskih zemalja to znaju. Predstavnici specijalnih službi su još letos izjavljivali da se islamisti pripremaju za nove terorističke napade. Britanski obaveštajci su, na primer, otkrili da Islamska država planira terorističke napade koji će zaseniti napade od 11. septembra 2001.

Hrvatska Predsednica Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija
I Hrvatska pokreće vojsku zbog izbeglica

Reka „sirijskih izbeglica“, pravih i lažnih, u međuvremenu ne isparav. To ne čudi ako se ima u vidu da Islamska država ne prestaje da se učvršćuje u Siriji, nimalo se ne zbunjujući zbog vazdušnih napada američkih aviona po svojim pozicijama. I sada, u ovom minutu, u osvojenim sirijskim gradovima neko od boraca izrađuje redovnu seriju lažnih pasoša. Deo će otići u prodaju. A najbolje izrađeni su — „za njihove“. Oni će već naći sebi zanimaciju u Evropi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala