Cipras: U kakvu to Evropu idu izbeglice

© Sputnik / Alexey Danichev / Uđi u bazu fotografijaAleksis Cipras, premijer Grčke
Aleksis Cipras, premijer Grčke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider Sirize i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da način na koji se Evropa bavi problemom priliva izbeglica ukazuje na dublju krizu na kontinentu koji je zaboravio suštinske vrednosti.

„Kada se Mediteran pretvara u groblje, a Egej izbacuje na obale mrtvu decu, onda je sam koncept ujedinjene Evrope u krizi, kao i evropska kultura“, rekao je Cipras na mitingu u Atini, uoči sutrašnjih izbora.

Cipras je izbeglicama poručio da bi trebalo da razmisle u kakvoj će Evropi da se nađu.

Situacija na Horgošu - Sputnik Srbija
„Zalivanje“ izbeglica vodenim topovima i „evropske vrednosti“

Rojters je preneo da je Cipras posebno bio kritičan prema Mađarskoj.

„Da li će to biti Evropa u kojoj pekar na ostrvu Kos izbeglicama deli vekne hleba, ili Evropa mađarskog premijera koji gradi ograde i deli metke“, naveo je Cipras.

„Ako ujedinjena Evropa poštuje samo pravila fiskalne discipline i ostavlja svakoj zemlji članici da sama odlučuje kako će da reaguje u velikoj krizi, to onda nije Evropa njenih osnivača, a kao takva ne može da ima ni budućnost“, smatra Cipras.

U Grčkoj se u nedelju održavaju vanredni parlamentarni izbori, a sudeći prema anketama, ishod će biti neizvestan s obzirom na „mrtvu trku“ u glasovima koje Grci nameravaju da daju radikalno levičarskoj Sirizi i konzervativnoj Novoj demokratiji, ali ko god da pobedi imaće ograničen prostor za manevrisanje.

Izbeglice ispred kordona slovenačke policije n granici Hrvatske i Slovenije - Sputnik Srbija
Slovenački premijer: Među izbeglicama ima bezbednosno opasnih

Ne očekuje se da će ijedna stranka imati dovoljan broj glasova, što je oko 38 odsto, da bi osvojila većinu u tristočlanom parlamentu, što znači da je koalicija gotovo izvesna.

Grci treći put ove godine izlaze na birališta, posle parlamentarnih izbora u januaru koji su na vlast doveli lidera Sirize, sada već bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, i julskog referenduma na kojem su glasači jasno i glasno odbacili predloge stranih kreditora o reformama, mada ih je Ciprasova vlada malo kasnije usvojila. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala