Muhamed na putu bez povratka

© Sputnik / Brankcia RistićMuhamed
Muhamed - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muhamed ima 24 godine i dolazi iz Pakistana. U Šid je stigao noćas sa Horgoša, ali ni u Hrvatsku nije mogao da uđe. Na put je krenuo sa bratom i dva druga, ali je sa njima izgubio kontakt. U želji da se domognu EU, migranti ilegalno preko njiva ulaze na teritoriju Hrvatske. Zbog njih su seljaci nervozni, a kamiondžije satima zarobljene na granici.

„Trenutno ne znam ni gde sam ja, ni gde su oni… Nisam siguran ni kuda sada da idem. Granice su zatvorene, a ja sam sada sam“, kaže ovaj mladi čovek za Sputnjik.

Izbeglice ispred kordona hrvatske policije u Tovarniku - Sputnik Srbija
Sputnjik na licu mesta: Hrvatska zatvorila granice

Majka, otac i dve sestre su ostale u Pakistanu. Kao i ostalima, i njemu je cilj Nemačka jer tamo ima rođake.

„Povratka nema. Kuda ću dalje — ne znam… Neki su mi rekli da idem na autobusku stanicu i da tamo čekam, jer je moguće da mi je brat sa mađarske granice otišao za Beograd. Ako ih ne nađem do večeras, vraćam se u Beograd", kaže on.

Muhamed ne sme da se usudi da krene dalje sam jer se migranti uglavnom kreću u grupama i svaka grupa ima vođu. Njegova reč se sluša. Naš sagovornik kaže i da grupe ne žele da primaju nove članove jer im je lakše da se kreću u manjim grupama, ali i da ih kontrolišu.

U Šidu prema hrvatskoj granici ima još oko 20 alternativnih puteva kroz njive, ali su seljaci još noćas počeli da čuvaju svoja polja kako im se ne bi gazili usevi, zbog čega nisu nimalo srećni. I kamiondžije su besne, s obzirom na to da su se našle u zamci, i sada ne mogu ni napred ni nazad.

„Mnogi od nas imaju robu koja se brzo kvari, a na granici ne puštaju da se prođe“, kaže Gojko Milenković iz Kragujevca.

Migranti u želji da se domognu EU cepaju cerade kamiona i uvlače se u kamione, a ima i onih koji pokušavaju da se popnu na krov kamiona i tako pređu granicu.

Šidom ka Hrvatskoj celu noć su pristizali autobusi sa migrantima. Jutros se dolazak intenzivirao, a Šiđani nimalo nisu srećni zbog toga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala