Sputnjik na licu mesta: Hrvatska zatvorila granice

© Tanjug / Tanja ValičIzbeglice ispred kordona hrvatske policije u Tovarniku
Izbeglice ispred kordona hrvatske policije u Tovarniku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatska zatvorila granice ka Srbiji, javljaju izveštači Sputnjika sa lica mesta. U Tovarnik i dalje pristižu izbeglice sa Bliskog istoka. Grabar Kitarovićeva zatražila viši stepen pripravnosti vojske. Vulin upozorio Hrvatsku da ne zatvara granicu.

Hrvatska je zatvorila sve granične prelaza ka Srbiji nešto posle ponoći, javljaju  reporteri Sputnjika.

Migranti i dalje pokušavaju da kroz kukuruzna polja pronađu alternativne, nelegalne prolaze za ulazak na teritoriju Hrvatske. 

U Tovarnik i dalje pristižu izbeglice sa Bliskog istoka. Oko pola sedam na granični prelaz pristiglo je pet autobusa iz Preševa.

Procenjuje se da se u Tovarniku trenutno nalazi oko 500 izbeglica, a očekuje se da će tokom noći stići još autobusa sa migrantima. Najviše izbeglica dolazi iz Iraka, koji su krenuli put Evrope pre nedelju dana.

© Sputnik / Brankica RistićAutobusi dovoze izbeglice u Tovarnik
Autobusi dovoze izbeglice u Tovarnik - Sputnik Srbija
Autobusi dovoze izbeglice u Tovarnik

Naši izveštači zabeležili su da izbeglice u Tovarnik dovoze i beogradski taksisti. 

Izbeglice pokušavaju da uđu u Hrvatsku preko ilegalnog graničnog prelaza koji se nalazi u blizini Tovarnika. Do njega dolaze iz pravca Šida.

Reporter Sputnjika potvrđuje da se u ovom trenutku na tom prelazu nalazi oko 200 migranata.

Policija je formirala kordon i zasad nema incidenata.

Sputnjik saznaje da je u protekla dva dana u Hrvatsku pristiglo oko 10.000 izbeglica.

© Sputnik / Brankica RistićIzbeglice pristižu u Tovarnik
Izbeglice pristižu u Tovarnik - Sputnik Srbija
Izbeglice pristižu u Tovarnik
   

Slovenija vraća izbeglice Hrvatskoj

Slovenačka policija na železničkoj stanici u Dobovi, mestu na granici sa Hrvatskom, u nekoliko vagona drži oko 150 izbeglica koji su stigli vozom iz Zagreba.
Kako navode, oni ne poseduju potrebne dokumente za ulazak u Sloveniju.
Prema rečima šefa odeljenja za državnu granicu i strance policijske uprave Novo Mesto Anton Štubljar, u toku su razgovori sa hrvatskom stranom o povratku 150 izbeglica u Hrvatsku, objavila je agencija STA.
Pored toga, Slovenačke železnice su večeras, u skladu sa dogovorom između slovenačke i hrvatske policije, obustavile putnički saobraćaj preko graničnog prelaza Dobova.  

Kitarovićeva zatražila viši stepen pripravnosti vojske

Predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je zbog izbegličke krize s načelnikom Generalštaba, generalom Dragom Lovrićem. Ona je zatražila viši stepen pripravnosti vojske i spremnost da reaguje, ako bude potrebno, u zaštiti državne granice od ilegalnih migranata, javlja Hina.
Predsednica je od načelnika Generalštaba zatražila budno praćenje situacije i punu spremnost vojske da reaguje kako bi, u slučaju potrebe, zaštitila državnu granicu od ilegalnih migranata, rečeno je Hini.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je ranije tokom večeri  da će Hrvatska zatvoriti granicu ako ponovno u jednom danu na nju pristigne gotovo 8.000 izbeglica.

„Nema potrebe da dolazite, niti je Hrvatska zainteresirana da bude mesto na kojem ćete pokušati da tražite istu zaštitu koju možete imati i u onim zemljama u kojima ste već“, poručio je Ranko Ostojić izbeglicama koje su trenutno u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji i nameravaju preko Hrvatske da dođu do zapadnoevropskih država.

Potvrdio je da je slovenačka granica zatvorena za izbeglice, a tranzitni koridori ne postoje.

Vulin upozorio Hrvatsku da ne zatvara granicu

Ministar Aleksandar Vulin upozorio je večeras Hrvatsku da ne zatvara granicu i međunarodne puteve, navodeći da će Srbija u tom slučaju zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima.

„Želimo da upozorimo Hrvatsku i svaku drugu zemlju da ne dolazi u obzir zatvaranje međunarodnih puteva i da ćemo zaštitu svojih ekonomskih i svakih drugih interesa zatražiti pred međunarodnim sudovima“, rekao je Vulin. 

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Niko više neće bacati suzavac na teritoriju Srbije

Tokom dana dva incidenta

Tokom dana došlo je do dva manja incidenta, jer voz koji su očekivali na železničkoj stanici nije stigao, sve do večeras.

Do prvog incidenta je došlo kada je grupa od 250 izbeglica pokušala prugom da nastavu put ka Zagrebu, ali ih je policija posle oko 70 metara, bez upotrebe sile, vratila nazad.

Do drugog incidenta, u kome policija takođe nije upotrebljavala silu, došlo je kada su izbeglice sa prostora Železničke stanice, nestrpljivi jer voz koji su od ranog jutra očekivali nije stigao, pokušali da dođu do oko 400 metara udaljenog parkinga ispred silosa, gde se parkiraju autobusi.

Oni su odgurali metalnu ogradu i policiju i nastavili ka parkingu kod silosa.

Na železničkoj stanici večeras je mirno, policija dežura preventivno ispred metalne ograde koju s vremena na vreme otvara kako bi propustila deo ljudi koji želi da ode ka parkingu.

Izbeglice, uglavnom iz Sirije, rekle su da ne žele da ostanu u Hrvatskoj, već da su im cilj druge zemlje EU, pogotovo Nemačka i skandinavske države, i da zato žele što brže da napuste Hrvatsku.

Najveći problem je nemogućnost sporazumevanja, jer je veliki broj žena, muškaraca i dece, a tu se nalaze samo dva prevodioca, što stvara dodatnu napetost.

Deo izbeglica sa parkinga pored Silosa krenuo je i kroz obližnja kukuruzna polja ka centru Tovarnika i pokušava da u samostalno da nađe neki prevoz ka Zagrebu.

Dešavanja u Tovarniku prate i brojne televizijske ekipe, prema kojima su i aktivisti Crvenog krsta i pripadnici policije veoma predusretljivi.

 

Situacija na Horgošu - Sputnik Srbija
Umesto kapije — žica, stižu srpski specijalci (video)

Protest izbeglica: Nećemo da ostanemo u Hrvatskoj

Oko 500 izbeglica, koje su danas smeštene u hotel „Porin“ u zagrebačkom naselju Dugave, počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj.

U jednom trenutku iz hotela je istrčao jedan azilant nag do pojasa vičući „Sve ću da vas pobijem!“ i bacio kamen prema novinarima.

Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je savladan, a interventni policajci odveli su ga u hotel.

Izbeglice koje su stigle u hotel „Porin“ novinarima poručuju da žele da odu, jer su nepoželjni. Oni bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču: „Sloboda, sloboda“.

Takođe bacaju rolne toalet papira i šalju jasne poruke da svoj put nameravaju da nastave i da u Hrvatskoj ne žele da ostanu, a spominju i nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Radnici hotela su novinarima hrvatskog portala „Indeks“ rekli da se izbeglice ponašaju izrazito neprijatno.

Prve izbeglice su jutros počele da pristižu u prihvatilište za tražitelje azila.

Azilanti koji su u Dugavama smešteni već neko vreme primorani su da potraže smeštaj na nekoj drugoj lokaciji.

Grupa legitimisanih i pristupačnih Sirijaca kazala je novinarima da putuje već tri sedmice i da ne želi da se zadržava u Hrvatskoj, jer je njen cilj prvenstveno Italija ili Nemačka.

Deo izbeglica koji je legitimisan pušten je iz hotela „Porin“, a interventne policije u Dugavama je sve više.

Kako saznaje „Indeks“, deo građana je odlučio da pomogne izbeglicama i da ih privatnim vozilima preveze ka Sloveniji.

Azilanti koji su iz Zagreba upućeni u Kutinu zbog dolaska izbeglica negoduju zbog nastale situacije i pitaju se kakav je to zakon koji ih prvo prihvata, a zatim tera. U Dugavama su se, kažu, potpuno integrisali, a za odlazak nemaju dovoljno novca. Mesečno dobijaju tek oko 1.000 kuna.

Azilanti naglašavaju kako je pogrešno mišljenje da većina izbeglica dolazi iz Sirije. Najveći deo njih pristiže iz Maroka, Alžira, Avganistana i okolnih zemalja.

Migranti na granici - Sputnik Srbija
UŽIVO: Horgoš 2 se prazni, izbeglice idu ka Hrvatskoj

Slovenija: Većina izbeglica treba da ostane u Hrvatskoj

Slovenija očekuje da će Hrvatska „poštovati obaveze koje ima kao članica Evropske unije“, što znači da „većina izbeglica treba tamo da ostane“, izjavio je državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.

Oni koji ne ispunjavaju uslove za azil biće vraćeni u Hrvatsku u roku od 48 sati, dok će drugi biti smešteni u prihvatne centre, rekao je Šefic u Brežicama, gde je planirano podizanje jednog od šest centara duž granice, gde će izbeglice biti proveravane, prenela je STA.

Očekuje se da bi područje Brežica moglo da bude jedan od puteva za izbeglice, uzimajući u obzir blizinu glavnog auto-puta između Slovenije i Hrvatske, kao i glavnu železničku vezu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala