Nemačke firme neće da prodaju bodljikavu žicu Mađarskoj

© Tanjug / Nemanja JovanovićBodljikava žica na mađarsko-srpskoj granici kod Horgoša
Bodljikava žica na mađarsko-srpskoj granici kod Horgoša - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dve nemačke kompanije su odbile da dostave Mađarskoj bodljikavu žicu od mreža metalnih traka sa oštrim ivicama, koja se koristi u izgradnji ograde koja treba da spreči hiljade izbeglica da uđu u zemlju preko granice sa Srbijom.

Njihova obrazloženja glase:

„Bodljikava žica je poznata po izazivanju posekotina koje nose visok rizik od infekcije. Ovaj tip žice se koristi da se obezbede zatvori ili vojni objekti, ali ga ne treba koristiti protiv ljudi koji traže sklonište.“

„Mutanoks“ iz Berlina, jedna od vodećih kompanija u Nemačkoj, navela je upravo taj razlog za svoju odluku.

„Ova vrsta žice je dizajnirana da spreči krivična dela. Deca i odrasli migranti nisu kriminalci“, rekao je portparol kompanije za Dojče Vele.

Još jedna nemačka kompanija, koja je insistirala na anonimnosti u ovom trenutku, dostavila je ponudu, ali nije izvršila isporuku.

„Deca uhvaćena u žice, to je sramota!“, rekao je generalni direktor te kompanije.

Mađarska je nedavno ojačala svoju graničnu kontrolu zbog prevelikog protoka izbeglica iz Severne Afrike i sa Bliskog istoka, koje pokušavaju da uđu u Nemačku i druge prosperitetne evropske države. Ranije ove nedelje, Budimpešta je rasporedila oko 9.000 vojnika na svojoj južnoj granici sa Srbijom i uvela trogodišnje zatvorske kazne za ilegalne granične prelaske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala