Evropska unija duboko razočarala UN

© AFP 2023 / STAN HONDAZgrada UN u Njujorku
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjene nacije izrazile su danas duboko razočaranje zbog toga što ministri država–članica Evropske unije nisu uspeli da postignu konačni konsenzus o planu o raspodeli 120.000 izbeglica.
Podrška izbeglicama u Londonu, protest - Sputnik Srbija
Kvote za izbeglice ili vanredni samit EU

„Potrebno je, bez daljeg odlaganja, postići odlučan sporazum kako bi se pružio odgovor, kao što je hrabra akcija zasnovana na solidarnosti svih država–članica“, saopštio je Visoki komesarijat UN za ljudska prava (UNHCR), a prenosi Rojters.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja–članica EU nisu sinoć postigli sporazum o planu prihvata izbeglica koji je predložio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Ministri su izrazili načelnu, ali ne i formalnu saglasnost da njihove zemlje prihvate većinu od ukupno 160.000 izbeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka u zavisnosti od svojih kapaciteta, ali su odbili obavezujuće kvote koje je Komisija pokušala da nametne.

Dete izbeglica u parku kod autobuske stanice u Beogradu - Sputnik Srbija
Šta će biti sa „prekobrojnima“

Oni su se u načelu složili da raspodele između sebe 120.000 tražilaca azila, pored oko 40.000 njih koliko ih je već raspodeljeno na dobrovoljnoj bazi. Detalji sporazuma nisu formalizovani i nejasni su, pošto nekoliko centralnoevropskih država i dalje odbacuju obavezujuće kvote, objašnjava britanska agencija.

Odluka o Junkerovom planu praktično je odložena do 6. oktobra, kada će se ministri ponovo okupiti u Briselu.

Procenjuje se da je oko 465.000 migranata prešlo Mediteran od početka godine, dok je u petak ta brojka iznosila 432.000, što je već dvostruko više nego tokom čitave prošle godine, saopštila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Veruje se da su 72 migranta poginula u proteklih nekoliko dana dok su pokušavali da pređu mora od Turske do grčkih ostrva, navodi IOM.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala