U Preševo stiglo dvadesetak autobusa sa izbeglicama

© AFP 2023 / JOE KLAMARMađarska vlada na granice postavila vojsku kako bi se zaustavile izbeglice
Mađarska vlada na granice postavila vojsku kako bi se zaustavile izbeglice - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na području Preševa tokom dana stiglo je dvadesetak autobusa sa izbeglicama iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih država, koji su iz Miratovca prebačeni do prihvatnog centra u Preševu, javlja dopisnik Tanjuga sa lica mesta.

Izbeglicama koje iz Makedonije prvo dolaze do Miratovca, oko sedam kilometara udaljenog od Preševa, pomažu i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade koji su preneli Tanjugu da je do 16 časova stiglo 20 autobusa, kao i da se očekuje da će ih biti još.

Za izbeglice je obezbeđen besplatan autobuski prevoz do prihvatnog centra u Preševu gde se registruju i dobijaju prvu neophodnu pomoć.

Miratovačko polje kao i kamp u tom mestu jutros je bio gotovo prazan, dok je u prihvatnom centru u Preševu bilo oko 350 osoba.

U prethodnih 48 sati u prihvatnom centru registrovano je oko 2.500 izbeglica, ali nadležni procenjuju da je broj onih koji su ušli iz Srbije u Makedoniju bio i veći.

Izbeglice u Beogradu - Sputnik Srbija
Tokom ove nedelje 23.000 izbeglica stiže u Preševo

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju.

Tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć i hrana, to je mesto na kojem mogu da predahnu i da se odmore.

Zbog povećanog priliva migranata aktivisti Crvenog krsta počeli su da rade u tri smene, odnosno 24 sata dnevno.

I u Miratovcu, mestu uz makedonsku granicu, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kojem izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Tu se naime, nakon ulaska u Srbiju, upućuju u grupama od po dvadesetak, a odatle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala