Češki privrednici: Ukinuti sankcije Rusiji

© AP Photo / Virginia MayoBrisel, protest mlekara
Brisel, protest mlekara - Sputnik Srbija
Pratite nas
Antiruske sankcije su nanele češkoj prehrambenoj industriji štetu u iznosu od oko 370 miliona evra. Tako da suma od 500 miliona evra sa kojom Evropska komisija pomaže evropskim poljoprivrednicima, ne može da nadoknadi gubitke Češke.

Upravo iz tog razloga predstavnici češke Poljoprivredne komore su se  pridružili protestima održanim 7. septembra u Briselu. Česi, zajedno sa kolegama iz Francuske, Belgije i drugih zemalja EU, zatražili su  da se ukinu sankcije Rusiji. 

Posebna pažnja će biti posvećena agroindustrijskom kompleksu koji će dobiti 54 milijarde kako bi se domaćim proizvodima zamenio uvoz hrane. - Sputnik Srbija
Francuski farmeri traže ukidanje embarga Rusiji

Predstavnica češke Poljoprivredne komore Dana Večeržova kaže za Sputnjik da je EK ranije finansirala u Rusiji promociju mesnih i mlečnih proizvoda iz Evrope,  a između ostalog i iz Češke.

„Jedna od čeških firmi, Madeta, zarađivala je na ruskom tržištu 60 miliona kruna mesečno. Firma je planirala povećanje izvoza u Rusiju. Ali  sankcije i ruske kontramere su uništile planove kompanije", ističe ona.

Po njenim rečima, češke kompanije su se više godina borile za plasman na ruskom tržištu, ali zbog odluke EU sva ulaganja su propala.

„Postali smo žrtve političara, koji donose odluke o sankcijama protiv Rusije", kaže Večeržova.   

 

 

Ona podseća da je  njena institucija zajedno  sa Prehrambenom komorom zatražila od Češke vlade  da započne pregovore o ukidanju sankcija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala