Srbija ima plan za veći priliv izbeglica

© AFP 2023 / JOE KLAMARMađarska vlada na granice postavila vojsku kako bi se zaustavile izbeglice
Mađarska vlada na granice postavila vojsku kako bi se zaustavile izbeglice - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je napravila plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata sa procenom potreba, izjavila je danas pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Danijela Popović Roko.
Izbeglice u parku kod Beogradske autobuske stanice - Sputnik Srbija
Veštački podstaknut egzodus izbeglica

Rokova je istakla da je obezbeđena humanitarna pomoć za period sve do zime i da se sredstva kontinuirano traže. Takođe, očekuje se veća i sistematska pomoć, imajući u vidu da će kriza duže trajati, ne samo do kraja zime, nego verovatno i duže.

Srbija sa međunarodnim organizacijama radi tako da njihova pomoć sadrži ono što je procenjeno kao neophodno u ovom trenutku, rekla je Rokova za Jutarnji program Radio-televizije Srbije.

Danijela Popović Roko je ocenila da je Srbija radom svih nadležnih institucija uspevala da pokrije situaciju stvaranjem prihvatnih centara u Preševu i Kanjiži, ali da sada dolazi zima.

Izbeglice u Srbiji - Sputnik Srbija
Mađarska je raj posle sirijskog pakla

Srbija je od početka krize dobijala manju humanitarnu pomoć, koja se odnosila na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba izbeglica. Međutim, nakon dva i po meseca situacija se promenila i zbog toga je potrebno sistematski pomoći državnim institucijama koje se bave ovom problematikom, objasnila je Rokova.

U Srbiju dnevno uđe između 2.000 i 3.000 osoba, a prema njenim rečima, migranti ulaze u zemlju uglavnom iz Makedonije, ali u poslednje vreme veći broj migranata ulazi i sa teritorije Bugarske. Većina migranata u Evropsku uniju ulazi preko mađarske granice, rekla je Rokova.

Zbog toga odgovor na ovaj problem mora da bude sveobuhvatan i da bude isplaniran sa ostalim državama u regionu, u zavisnosti od toga kako će se dalje razvijati situacija tokom zime zbog zatvaranja granice sa Mađarskom, naglasila je Rokova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala