London izručuje Moskvi odbegle oligarhe

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaU hali sednice Vrhovnog suda Rusije
U hali sednice Vrhovnog suda Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Među odbeglim ruskim oligarsima u Velikoj Britaniji zavladala je panika nakon što je ta zemlja pokazala spremnost da Rusiji izruči tajkune, koji su optuženi ili u odsustvu osuđeni pred ruskim pravosuđem.

Britanski sudovi su ranije odbijali zahteve Moskve o ekstradiciji ruskih bogataša, obrazlažući svoju odluku „nehumanim uslovima“ u ruskim zatvorima. Rusija je, međutim, britanskom pravosuđu „izbila iz ruku“ ovaj argument, nakon što je rusko državno tužilaštvo dostavilo film o novom moskovskom zatvoru, u kom zatvorenici-bogataši imaju sve udobnosti — od teretane do frizerskog salona i čak mogućnosti da naručuju hranu iz restorana. Na osnovu ovog dokaza, Britancima nije preostalo ništa drugo nego da konstatuju da su se „uslovi u ruskim zatvorima promenili“ i da su oni sada „u skladu sa zahtevima Konvencije o ljudskim pravima“. 

© AFP 2023 / BEN STANSALLLondon, Trafalgar skver noću
London, Trafalgar skver noću - Sputnik Srbija
London, Trafalgar skver noću

U Londonu danas živi veliki broj onih Rusa koji su u divljoj tranziciji početkom devedesetih za sitan novac na nameštenim tenderima pokupovali gigantske kompanije iz Sovjetskog Saveza i potom, preko ofšor računa i švajcarskih banaka, iz zemlje iznosili milijarde. Prema nekim procenama, tajkuni su za dve decenije u ofšor zone preneli oko 2.000 milijardi dolara, što je ravno šteti koju je Rusija pretrpela u Drugom svetskom ratu. Zbog toga su morali završiti u zatvoru ili egzilu.

Ispostavilo se, međutim, da Zapad ne primenjuje svoje zakone na ruske oligarhe i ne mari za poreklo njihovog novca. Tako su ruski oligarsi dobar deo svog kapitala prebacili u Veliku Britaniju. Tamo su pokupovali skupocene vile, fudbalske klubove, medije i razvili nove biznise, a svoje biografije su „nakitili“ pričama da su u Rusiji politički proganjani. Dobili su politički azil, a samim tim i garancije da neće biti isporučeni Moskvi. Velika Britanija je, međutim, sada spremna da preispita svoje pozicije o ovom pitanju, pa su sada veće šanse da će oligarhe, ipak, stići ruka pravde.

Cela priča je zapravo dobila obrt u maju ove godine kada je Vestminsterski Magistratski sud razmatrao slučaj izručenja Ukrajinca Igora Kononkova, koji je u Rusiji optužen za proneveru u kazahstanskoj BTA banci. Argument njegovog advokata je bio da izručenje mora biti zaustavljeno zbog loših uslova u ruskim zatvorima. Ali, dogodilo se nešto što je bilo iznenađenje za sve. Prvi put, Rusija je pružila garancije britanskom sudu po pitanju uslova u zatvoru, u kom bi optuženi bankar služio kaznu po povratku u zemlju. Ove garancije su bile prihvaćene. Glavni sudija i britanski ekspert profesor Morgan, nakon što su pogledali film o novom moskovskom zatvoru, bili su zadivljeni i konstatovali su da takvih zatvora nema čak ni u Britaniji. Međutim, Kononko se ipak na kraju izvukao. Njegovo izručenje je odbijeno jer su Britanci došli do zaključka da u slučaju povratka „ne bi imao pravično suđenje“. Advokati ruskih odbeglih oligarha sada nameravaju da prikupe „relevantne dokaze“, kojima žele da ospore iskaz britanskog eksperta i da na taj način zaštite svoje klijente od moguće ekstradicije.

© Sputnik / Jekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaJevgenij Čičvarkin
Jevgenij Čičvarkin  - Sputnik Srbija
Jevgenij Čičvarkin

Šanse da se ne odobri izručenje Rusiji biće minimalne, ukoliko ruske vlasti pruže garancije da će oligarsi služiti kaznu baš u ovom „elitnom“ moskovskom zatvoru, smatraju eksperti. Međutim, dodaju oni, Velika Britanija će uvek biti u mogućnosti da pronađe način da zadrži najbogatije ruske biznismene koji su spremni da investiraju u britansku ekonomiju. U tom slučaju, biće isporučeni samo oni koji su bankrotirali ili čija je imovina u Rusiji već oduzeta. London je dosad odbio da izruči nekolicinu ruskih bogataša. Najpoznatiji ruski emigrant bio je Boris Berezovski, koji je u Rusiji u odsustvu osuđen na 13 godina zatvora zbog pronevere. Rusija je uporno tražila njegovo izručenje, ali je on bio na sigurnom, pošto je od Britanaca dobio politički azil. U martu 2013. godine, prema zvaničnoj verziji britanskih vlasti, u koju mnogi sumnjaju, izvršio je samoubistvo. Ruski biznismen, osnivač lanca prodavnica mobilnih telefona „Evroset“ Jevgenij Čičvarkin pobegao je u London 2008. godine, nakon što je optužen za saučesništvo u otmici i iznudi. Sada tvrdi da su sve optužbe protiv njega politički motivisane.

© Sputnik / Igor Mihaljev / Uđi u bazu fotografijaKomandant čečenskih oružanih formacija Ahmed Zakajev
Komandant čečenskih oružanih formacija Ahmed Zakajev - Sputnik Srbija
Komandant čečenskih oružanih formacija Ahmed Zakajev

Rusija nije uspela da izdejstvuje ni izručenje Ahmeda Zakajeva — lidera čečenskih ekstremista, moskovskog bankara Andreja Borodina, optuženog za proneveru čak 13 milijardi rublji, i Vladislava Dudka optuženog za pranje para… Svi oni su, umesto iza rešetaka, završili u Londonu, gde su dobili politički azil. Britanski sud trenutno razmatra i slučaj o izručenju Sergeja Pugačova. On je nekada bio blizak Kremlju, ali ga ruske vlasti sada optužuju za krađu državnog novca, tokom globalne finansijske krize 2008-2009. godine. Epilog se tek očekuje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala