Rusija priprema bazu na Mesecu

© Foto : NASAMesec
Mesec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od četiri decenije nakon što su ljudi poslednji put hodali po Mesecu, ruska svemirska agencija „Roskosmos“ na Zemljin satelit šalje brod bez posade sa zadatkom da ispita potencijalne lokacije za planiranu bazu.

U visokotehnološkoj bazi boravili bi kosmonauti, a ona bi imala i laboratoriju, kao i poligon za sletanje i poletanje brodova i astronomsku opservatoriju.

Izviđačka letelica pod nazivom „Luna 25“ trebalo bi da sleti na Mesečev južni pol 2024. godine, najavio je „Roskosmos“.

Međunarodna svemirska stanica - Sputnik Srbija
NASA plaća ogroman novac Rusiji za izlazak u orbitu

Izgradnja „Lune 25“ je već u toku, a kada se završi, letelica će biti opremljena sa osam kamera koje će koristiti za navigaciju i fotografisanje. Takođe, letelica će nositi i alat sposoban za kopanje i bušenje površine Meseca.

„Luna 25“ će kao gorivo koristiti plutonijum-238, koji pri raspadu stvara toplotu koja se pretvara u električnu energiju.

Njen prethodnik, letelica „Luna 24“, sletela je na mesečevu površinu u avgustu 1976. godine, a na Zemlju se vratila sa šest grama lunarnog uzorka.

Rusija nije jedina zemlja koja radi na dugoročnom boravku na Zemljinom satelitu. Evropska svemirska agencija takođe planira stvaranje sopstvene kolonije na Mesecu.

Za razliku od Rusije i Evrope, Sjedinjene Američke Države su okrenute ka Marsu.

I dok neki stručnjaci smatraju da je to pogrešno, ističući da bi NASA prvo trebala da postavi bazu na Mesecu, a potom na Marsu, drugi smatraju da bi povratak na Mesec za NASA bio regresija…

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala