Sporazum iz Brisela povećava cenu „Telekoma“?

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Telekom Srbija - govornica
Telekom Srbija - govornica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da će sporazum o telekomunikacijama uticati i na cenu „Telekoma Srbije“. Ljajić je u Ženevi razgovarao sa generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije o primeni sporazuma postignutog između Beograda i Prištine.

Ljajić je rekao da je u Ženevi razgovarano o tome da se sporazum koji je potpisan u Briselu primeni i poštuje na terenu.

„Precizirali smo samo da je za dobijanje trocifrenog međunarodnog koda potrebna saglasnost Srbije“, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da su sve tri strane u sporazumu važne za njegovu implementaciju, a to su Međunarodna unija za telekomunikacije, Srbija i Austrija, kao strana koja će podneti zahtev u ime Kosova, odnosno u ovom slučaju Evropske unije.

Austrija još nije podnela zahtev, istakao je Ljajić, i dodao da je rok za podnošenje zahteva 15. novembar.

Napominje i da je sporazumom definisano da, kada trocifreni kod 383 bude objavljen u biltenu Međunarodne unije za telekomunikacije, Kosovo bude označeno zvezdicom i da u fusnoti piše da se time ne prejudicira konačni status.

Ćerka firma „Telekoma Srbije“ koja će, prema sporazumu, poslovati na Kosovu trebalo je da bude registrovana u ponedeljak. Međutim, zastoj je nastao u kosovskoj agenciji za privredne registre.

Ruski operater mobilne telefonije MTS - Sputnik Srbija
Rusi zainteresovani za „Telekom“

„Rekli su nam da je radnik koji se time bavi na godišnjem odmoru i da sačekamo dva-tri dana. Pa hajde da sačekamo“, rekao je Ljajić ne želeći da komentariše da li je reč o opstrukciji.

„Telekom Srbija“, odnosno ćerka firma koja će biti registrovana, dobiće punu licencu za fiksnu i privremenu licencu za mobilnu telefoniju. Naime, prema međunarodnim propisima, da bi se dobila stalna licenca, neophodno je učešće na tenderu.

Dobijanje privremene licence značajno je i u procesu privatizacije „Telekoma“.

Grafit u Beogradu - Sputnik Srbija
I Beograd i Priština spinuju dogovor u Briselu

„Ukoliko ’Telekom‘ bude prodat, kompanija koja ga kupi moći će da učestvuje na tenderu za stalnu licencu 2017. godine. Ukoliko ne bude prodat, privremena licenca se automatski produžava“, objasnio je Ljajić i napomenuo da će to doprineti povećanju cene srpske kompanije.

Za privatizaciju „Telekoma Srbija“ zainteresovano je osam kompanija i investicionih fondova, ali u novembru će se znati koje firme su zaista i spremne da učestvuju u procesu privatizacije.

Ljajić objašnjava da je u toku proces otkupa dokumentacije, što traje sedam dana, a početkom novembra biće otvorene obavezujuće ponude.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala