I Beograd i Priština spinuju dogovor u Briselu

© AP Photo / Darko VojinovićGrafit u Beogradu
Grafit u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle jučerašnjih celodnevnih razgovora u Briselu zvanični Beograd tvrdi da je, metaforično, pobedio sa 5:0 i da Kosovo ni na koji način nije tretirano kao nezavisna država, a Priština ističe da je sve potpisano u skladu sa tamošnjim zakonima i da je na neki način ovim dogovorom priznato Kosovo.

Prema mišljenju političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, ovakve interpretacije su sastavni deo procesa, ali da će biti računato samo ono što je potpisano. 

„Naravno, svaka strana će uvek interpretirati sporazum na svoj način jer poruka mora da se uputi i za domaću javnost. Ono na čemu će insistirati oni koji su garant tog sporazuma, a to je EU, jeste duh i slovo sporazuma“, kaže Vuk Stanković za Sputnjik.

Direktor Kancelrije Kosovo i Metohija Marko Đurić - Sputnik Srbija
Đurić: ZSO direktno povezana sa Srbijom

Ovakve reakcije i srpske i albanske strane, ističe Vuk Stanković, su očekivane jer je čitav proces jako kompleksan i podrazumeva ustupke jedne i druge strane”. 

„Najčešće se u javnosti u kojoj su podignuta očekivanja, pre svega u Prištini mnogo manje u Beogradu, računa na to da se kroz neke alibi priče sopstveni ustupci koji su učinjeni prikriju tako što ćete reći da ste pobedili u odnosu na suparničku stranu u pregovorima“, dodaje Vuk Stanković.

Potpisivanje u tmini

S druge strane, novinar Cvijetin Milivojević koji godinama prati dešavanja vezana za ovu srpsku pokrajinu kaže da nevoljno više veruje zvaničnicima Prištine kada tumače ono što nam donosi jučerašnji dogovor. 

„Pogotovu kada je reč o Zajednici srpskih opština jer se ona formira u skladu sa ustavom i zakonima republike Kosovo, ne lažne države Kosovo kako bi to iz Beograda rekli, tvrdi Milivojević za Sputnjik.

On dodaje da sinoć nije bilo nikakvog razloga za slavlje kao što, kako kaže, tvrde režimski mediji da je severni deo Kosovske Mitroviće sinoć slavio.

„Dakle reč je o tome da su albanski zvaničnici apsolutno u pravu, da Srbija potpisuje nešto što nije u skladu sa Ustavom Srbije, da po ko zna koji put naši pregovarači ignorišu ono što jeste Ustav Srbije, da se pod paskom onoga što je nažalost predsednik Nikolić učinio — a to je da je zabranio Ustavnom sudu Srbije da se bavi Briselskim sporazumom — faktički u toj tmini ispotpisuje što više, da bi se otvorilo jedno od tih prvih pregovaračkih poglavlja“, kategoričan je Milivojević.

Ljubomir Marić - Sputnik Srbija
Marić: Nećemo ostaviti na cedilu Srbe van ZSO

Nadležnosti koje se tiču zdravstva, školstva, urbanog i rurarlnog razvoja su prema Milivojevićevom stavu bile nadležnost lokalnih samouprava i pre toga. Zato, tvrdi on, ZSO neće imati druge izvršne nadležnosti na osnovu kojih bismo to mogli nazvati nečim što su ovde govorili da liči na Republiku Srpsku ili makar nekom pokrajinom u pokrajini.

„Apsolutno, ono što govore zvaničnici iz Prištine je tako. To što Beograd pokušava da spinuje priču, da govori o velikoj pobedi je još jedna velika neistina koja stiže iz kruga naše delegacije. To je pokušaj da se građani Srbije pre svega umire i pokušaj da se još jednom izigra ono što bi trebalo konačno da profunkcioniše u ovoj zemlji, a to je Ustavni sud, jer nema veće povrede ustavnog prava od povrede teritorijalnog integriteta jedne zemlje“, podvlači Milivojević.

Zar Telekom već nije bio ka Kosovu

Milivojević postavlja i pitanje o kakvoj novoj srpskoj telekomunikacionoj kompaniji na Kosovu se govori. 

„Pa zar tamo ne postoji već srpska kompanija koja se zove ’Telekom Srbija‘?Da li to znači da se Srbija odriče svega onoga što je ’Telekom Srbija‘ značio na Kosovu? Ko to ima pravo da u ime države Srbije časti Albance međunarodnim telefonskim brojem?“, pita Milivojević i konstatuje da Srbije više nema na Kosovu jer iz dana u dan posmatramo kako se Kosovo učlanjuje u nove i nove međunarodne asocijacije i organizacije, a prema njemu Srbija ne čini ništa da to spreči.

Još se ne zna da li će Vučić pozitivno odgovoriti na poziv Ukrajine, da 8. maja bude u Kijevu - Sputnik Srbija
Mogerinijeva: Svaka čast Vučiću i Mustafi

Dok Milivojević smatra da albanska strana može da odugovlači sa pregovorima o statutu ZSO, Dejan Vuk Stanković je stava da će priča o statutu biti zapravo samo formalizacija onoga što je sadržaj dogovora.

„Tu prištinska strana, čini mi se koristi jednu vrstu medijskog spina, da bi prikazala da je dala minimalan kompromis beogradskoj strani, a radi se o nečemu sasvim drugom. Ipak su oni morali da daju mnogo više nego što su bili spremni da daju i mnogo više nego što je Srbija u ovom trenutku realistično očekivala“, zaključuje Vuk Stanković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala